Oι γυναίκες είναι πια money-makers: Ποιες αποφάσεις μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη φροντίδα υγείας για την οικογένειά τους

Θέλω να είμαι ήσυχη ότι κάνω το καλύτερο για μένα και την οικογένειά μου

Τον τελευταίο καιρό, διαβάζουμε με χαρά και αισιοδοξία ειδήσεις για γυναίκες που κατακτούν σημαντικές θέσεις στην εργασία τους, στην πολιτική, στην επιστήμη. Πρώτη φορά γυναίκα αντιπρόεδρος των Η.Π.Α, πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, σε δύο γυναίκες το φετινό Νόμπελ Χημείας και άλλες πολλές περιπτώσεις.

Ο δρόμος όμως μέχρι την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας είναι ακόμη μακρύς. Οι μισθολογικές διαφορές είναι σημαντικές και φτάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμη και στο 30-40%, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία φετινής έρευνας της οργάνωσης Lean in Hellas για τις εργαζόμενες γυναίκες, είναι στο 14%. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία του έκθεση το ευρωπαϊκό ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων, εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 60 χρόνια για να έρθουν σε ίδιο μισθολογικά επίπεδο άνδρες και γυναίκες, στις χώρες της Ευρώπης.

Αναμφίβολα, οι γυναίκες στην εποχή μας έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε πολλούς τομείς. Σε πολλές περιπτώσεις είναι εκείνες που αποφασίζουν για θέματα που αφορούν στη διαχείριση του οικογενειακού οικονομικού προγραμματισμού και μάλιστα σε καταναλωτικά είδη που ήταν κατεξοχήν ανδρικό προνόμιο, όπως η αγορά της πρώτης κατοικίας, η αγορά του αυτοκινήτου, η επιλογή του αποταμιευτικού ή ασφαλιστικού προγράμματος της οικογένειας.

Καθώς οι γυναίκες κατακτούν σιγά σιγά ένα ρόλο ισότιμο σε σχέση με τον άνδρα, αυξάνονται περισσότερο και οι ευθύνες τους απέναντι στη φροντίδα της οικογένειας. Η πρόσφατη πανδημία, πολλαπλασίασε τις υποχρεώσεις των γυναικών, πρόσθεσε ώρες απασχόλησης και εκτιμάται ότι κατά την περίοδο της καραντίνας οι γυναίκες απασχολούνται σε διάφορες υποχρεώσεις οικογενειακές ή επαγγελματικές, κατά είκοσι ώρες την εβδομάδα περισσότερο από τους άνδρες.

Αυξημένες ευθύνες σημαίνει περισσότερη ανάγκη για λήψη αποφάσεων και περισσότερο άγχος για τον αν η απόφαση είναι η βέλτιστη για τις ίδιες και την οικογένειά τους. Είναι μία διαπίστωση, που πέρα από τα δικά μας ερευνητικά δεδομένα, μπορώ και η ίδια, ως εργαζόμενη γυναίκα σε θέση ευθύνης και μητέρα να καταλάβω πολύ καλά. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται, και ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι να αναζητήσουμε όλες μας λύσεις που θα μας μειώσουν λίγο το άγχος που βιώνουμε.

Ειδικά σε αυτήν την περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας που ζούμε, η μείωση του άγχους που βιώνουν οι εργαζόμενες και μάλιστα οι εργαζόμενες μητέρες- είτε λόγω έλλειψη ρευστότητας για την αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων υγείας είτε λόγω της αδυναμίας επίτευξης σημαντικών οικονομικών στόχων για το μέλλον τους και το μέλλον της οικογένειάς τους- είναι προτεραιότητα.

Πρέπει να μπορούμε να εργαζόμαστε με ηρεμία, γνωρίζοντας ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τις οικογένειές μας.

Μία λύση είναι η επιλογή ενός σωστού και ολοκληρωμένου ασφαλιστικού προγράμματος που θα καλύπτει όλα τα μέλη της οικογένειας. Το πιθανότερο είναι ότι, εφόσον η γυναίκα εργάζεται, να είναι η ίδια καλυμμένη μέσω του ομαδικού προγράμματος της εταιρείας στην οποία εργάζεται. Καλύπτει όμως το ομαδικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει τις ανάγκες της και τις ανάγκες της οικογένειάς της;  Ακόμη και αν δεν τις καλύπτει, υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσει και να επεκτείνει το πρόγραμμα στο οποίο είναι ενταγμένη με εκείνες τις καλύψεις που η ίδια χρειάζεται.

Για παράδειγμα, μπορεί η επιχείρηση να προσφέρει ένα ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και η ίδια να χρειάζεται ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ή ένα πρόγραμμα κάλυψης σοβαρών ασθενειών ή ατυχήματος, στην περίπτωση που συμβεί κάτι απρόβλεπτο και δεν είναι σε θέση πλέον η ίδια να παρέχει στην οικογένειά της το εισόδημα που έχει.

Με ένα σχετικά μικρό, πρόσθετο κόστος, μία εργαζόμενη μπορεί να εξασφαλίσει στην ίδια και την οικογένειά της ένα δίχτυ προστασίας που να καλύπτει είτε τη νοσοκομειακή τους περίθαλψη, είτε ένα έξτρα επίδομα που μπορεί να χρειαστεί για ώρα ανάγκης, είτε μία σημαντική αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας ζωής, ή μία συμπληρωματική σύνταξη, ώστε να μην χρειάζεται να αναβληθεί κανένα μελλοντικό σχέδιο, όπως, για παράδειγμα η αγορά ενός σπιτιού ή οι σπουδές των παιδιών.

Στη MetLife κατανοούμε τις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών.

Εμείς, στη ΜetLife φροντίζουμε να βρισκόμαστε πάντα σε επαφή με αυτές τις ανάγκες, να τις ακούμε και να τις κατανοούμε, άλλωστε είμαστε μία εταιρεία με περισσότερο από το 73% των εργαζομένων της να είναι γυναίκες, στην Ελλάδα! Αξιοποιώντας παράλληλα τη διεθνή εμπειρία και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου οργανισμού, με εκατομμύρια ασφαλισμένων γυναικών σε όλον τον κόσμο, διαμορφώνουμε «έξυπνα» και ευέλικτα προϊόντα, που δημιουργούν πρόσθετη αξία στους ασφαλισμένους και στις ασφαλισμένες μας. 

Με αυτή, λοιπόν, τη λογική, έχουμε δημιουργήσει προγράμματα ζωής, υγείας και αποταμιευτικά για να απαντήσουμε σε υπαρκτές ανθρώπινες ανάγκες: την ανάγκη να νοιώθει μία γυναίκα μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευθεί η ίδια ή κάποιο μέλος της οικογένειάς της, την ανάγκη να ξέρει ότι, ό,τι και αν προκύψει, θα έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για την ίδια και την οικογένειά της, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Επιπροσθέτως, η ΜetLife  προσφέρει τη δυνατότητα, όποιο πρόγραμμα και αν επιλέξει η εργαζόμενη, να  μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά τόσο στη δημόσια ασφάλιση όσο και σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα πιθανά να έχει η εργαζόμενη από την εταιρεία της. Επομένως, είτε πρόκειται για ένα βασικό πρόγραμμα υγείας ή ζωής είτε για κάποιο πιο εξειδικευμένο επιδοματικό πρόγραμμα, είτε για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου για το μέλλον, η ιδιωτική ασφάλιση, μπορεί να προσφέρει ουσιαστική οικονομική βοήθεια, ηρεμία και ασφάλεια και να απαλλάξει την εργαζόμενη μητέρα από ένα πρόσθετο και μεγάλο άγχος.

Θάλεια Αγγελίδη

Διευθύντρια Μarketing και Επικοινωνίας MetLife Eλλάδας

 

 

Contact:

MetLife
Katerina Karabekou
Communication & Event Specialist