Είμαστε… έτοιμοι για τη μακροζωία; Εξασφαλίζοντας τις οικονομικές συνθήκες, για μια καλύτερη καθημερινότητα

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, στην πρόοδο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας, αλλά και στη διασφάλιση ευρύτερης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, ο χρόνος ζωής αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 6,5 χρόνια μεταξύ του 2000 και του 2019, φθάνοντας στα 73,3 χρόνια.[i] Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έφθανε το 2018 τα 81 χρόνια, κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα είναι υψηλότερο, έχοντας αυξηθεί στα 81,9 έτη από 75,3 το 1980.[ii]

Όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής μετά τα 60, το 2019 στην Ευρώπη έφθανε τα 22,5 χρόνια, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν κατά 3 χρόνια, σε σχέση με το 2000. Αυξημένο είναι και το προσδόκιμο υγιούς ζωής – δηλαδή τα χρόνια που μπορεί να ζήσει κανείς έχοντας πλήρη υγεία – μετά τα 60, φθάνοντας σήμερα τα 17,1 χρόνια από 15 το 2000[iii].

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το παρελθόν να ζήσουμε όχι μόνο περισσότερα, αλλά και καλύτερα από άποψη υγείας χρόνια.

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε, όμως, για να εξασφαλίσουμε το επίπεδο ζωής που θα θέλαμε, μετά τη συνταξιοδότηση; Γνωρίζουμε πόσα χρήματα χρειαζόμαστε, για να ζούμε άνετα και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας την περίοδο εκείνη;

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, λόγω της υπογεννητικότητας και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι πιέσεις προς το ασφαλιστικό σύστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένες και θα συνεχίσουν να αυξάνονται στα επόμενα χρόνια. Επομένως,  το εισόδημα που μπορεί να μας εξασφαλίσει το ισχύον σύστημα ασφάλισης κατά την περίοδο της σύνταξης, θα είναι πιθανότατα μικρότερο από αυτό που περιμέναμε.

Οι περισσότεροι θα θέλαμε, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν τη συνταξιοδότησή μας, να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι και σε θέση να καλύπτουμε αυτόνομα τις ανάγκες μας. Σε αυτές, πέρα από τις δαπάνες διαβίωσης, μπορούν να περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η ενασχόληση με ένα αγαπημένο χόμπι, η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού, αλλά και δαπάνες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπηρεσίες φροντίδας ή βοήθειας στο σπίτι κ.ά. Η εξασφάλιση ενός εισοδήματος που θα μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας, κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης.

Η λύση της ιδιωτικής αποταμίευσης

Για αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με έρευνες, όλο και περισσότεροι σκέφτονται τα ιδιωτικά αποταμιευτικά προγράμματα, ως μια καλή συμπληρωματική λύση για να έχουν επαρκές εισόδημα στο μέλλον.

Ξεκινώντας από τον υπολογισμό των χρημάτων που θα χρειαστούμε για να ζούμε άνετα μετά τη σύνταξη, μπορούμε να χτίσουμε σταδιακά το κεφάλαιο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε το στόχο μας. Η ασφαλιστική αγορά παρέχει σήμερα ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Ένα από τα πιο σύγχρονα και ευέλικτα προγράμματα είναι το Accelerator Plus 2.0 της MetLife. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου, επενδυτικού χαρακτήρα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν, να αποταμιεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη και σύγχρονες επενδυτικές επιλογές, ανάλογα με το ξεχωριστό επενδυτικό τους προφίλ. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ενός κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές ανάγκες και σχέδια, ή να μετατραπεί σε μηνιαίο εισόδημα κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης. Τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 600 ευρώ το χρόνο, ενώ το ποσοστό επένδυσης μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% από το πρώτο έτος, ανάλογα με το ύψος του ασφαλίστρου.

Παρέχοντας μεγάλη επενδυτική ευελιξία, ανάμεσα σε πλήθος επενδυτικών εργαλείων, το Accelerator Plus 2.0 εξασφαλίζει διασπορά επενδύσεων σε διαφορετικές αγορές, φορείς διαχείρισης και νομίσματα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και ο επενδυτικός κίνδυνος.

Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να ορίζει τις κατηγορίες στις οποίες επιθυμεί να επενδύσει, αλλά και το ποσοστό επένδυσης σε κάθε μία, με βάση το προφίλ του. Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να επιλέξει για την επένδυσή του ένα ή περισσότερα από τα οκτώ επενδυτικά προγράμματα ελεύθερης επιλογής που παρέχει το πρόγραμμα, ή ένα από τα πέντε διαθέσιμα επενδυτικά προγράμματα στρατηγικής. Επιπλέον, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος αποκτά πρόσθετη ασφάλιση για την οικογένειά του, σε περίπτωση απώλειας ζωής, ενώ σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας, απαλλάσσεται από την πληρωμή των ασφαλίστρων του προγράμματος, με ελάχιστο πρόσθετο κόστος.

Γιατί να επιλέξω τη MetLife;

Πέρα από την ευελιξία που παρέχει, το Accelerator Plus 2.0 εξασφαλίζει την εγγύηση σταθερότητας και αξιοπιστίας της MetLife, ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Έχοντας πάνω από 152 χρόνια παρουσίας διεθνώς και πάνω από 55 στην Ελλάδα, η MetLife διαθέτει:

  • Υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης και ισχυρούς μηχανισμούς παρακολούθησης και επιμέλειας της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων της.
  • Πρόσβαση σε μερικούς από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους επενδυτικούς οίκους στον κόσμο, όπως π.χ. BlackRock, Vanguard, και άλλοι.
  • Ένα δίκτυο εξειδικευμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι οποίοι βρίσκονται διαρκώς κοντά στον ασφαλισμένο στηρίζοντας, ως χρήσιμοι σύμβουλοι, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του.

Αξιοποιώντας από τώρα τις κατάλληλες ασφαλιστικές λύσεις και αξιόπιστους συνεργάτες, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα, για όσα χρόνια θα ζήσουμε. Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, για να απολαύσουμε το δώρο της μακροζωίας, σύμφωνα με τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.

Κώστας Θρασυβουλίδης

AVP Product Head, Greece & Cyprus

 

 

Contact:

MetLife
Katerina Karabekou
Communication & Event Specialist