Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν διαβάζετε ένα άρθρο που αναφέρεται σε ένα ιατρικό θέμα; Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε, γιατί δεν  είστε σίγουροι, αν αυτή η νέα πληροφορία που μόλις διαβάσατε σας επηρεάζει. Και εκεί που μόλις πήρατε την απόφαση να αλλάξετε λίγο τον  τρόπο ζωής σας, ένα εντελώς νέο άρθρο εμφανίζεται και λέει ακριβώς τα αντίθετα, σε σχέση με το πρώτο. Ποιο είναι λοιπόν το σωστό; Το τρώμε όλο το αυγό ή μόνο το ασπράδι του; Κάνει τελικά η καφεΐνη καλό ή κακό στην υγεία μας;

Για να αποφύγετε τη σύγχυση και για να μπορέσετε επιτέλους να πάρετε τη σωστή απόφαση για την υγεία σας, πρέπει να αναζητήσετε τις απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

Το άρθρο ή η έρευνα που διαβάσατε έχει κάποιον χορηγό;

Ελέγξτε καταρχήν, αν το άρθρο ή η έρευνα που βλέπετε δημοσιευμένη αναφέρει κάποιο χορηγό και μετά προσπαθήστε να βρείτε από πού αντλεί τις πληροφορίες του αυτός που υπογράφει το άρθρο. Συνήθως, οι αρχικές πηγές δεν αναφέρονται, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολο να διαπιστώσετε την αξιοπιστία της πληροφορίας. Αν όντως βρείτε χορηγό, μία γρήγορη διαδικτυακή έρευνα θα σας επιτρέψει να αντιληφθείτε, αν υπάρχει κάποια προκατάληψη ή αντικρουόμενα συμφέροντα που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Ποιος διεξήγαγε την έρευνα που χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος;

Αν δεν αναφέρεται ακριβώς το πρόσωπο ή ο φορέας που διεξήγαγε την έρευνα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι αξιόπιστη πληροφόρηση και δεν αξίζει της προσοχής σας.

Ποιο ήταν το δείγμα της έρευνας;

Σε μία έρευνα, όσοι περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν τόσο πιο αξιόπιστο είναι το αποτέλεσμα, γιατί αποτρέπει την ατομική εμπειρία να επεμβαίνει στη διαμόρφωση των στατιστικών και να δημιουργεί θόρυβο, από εκεί που δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι μία έρευνα με μικρότερο δείγμα είναι αναξιόπιστη, αλλά όπως πολλά πράγματα στη ζωή, η ισχύς είναι στο μέγεθος και στα νούμερα!

Πόσο έτρεξε η έρευνα;

Η διάρκεια μίας έρευνας ποικίλλει ανάλογα με το τι προσμετράται κάθε φορά. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται χρόνια για να δοκιμαστούν οι παρενέργειες ενός φαρμάκου και μόλις λίγοι μήνες για να δει κάνεις, αν ένα παγωτό ή ένα φλιτζάνι τσάι μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Οι λεπτομέρειες για τη διάρκεια μίας έρευνας και τον χρόνο τον οποίο οι ερευνητές δαπάνησαν για να παρατηρήσουν και να αναλύσουν θέματα, μπορούν να σας βοηθήσουν να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για την ποιότητα της έρευνας, του άρθρου αλλά και του μέσου στο οποίο δημοσιεύθηκε.

Έχει δημοσιευθεί πριν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό;

Το πιθανότερο είναι ότι τα αποτελέσματα μίας ιατρικής έρευνας θα έχουν συζητηθεί από την ιατρική κοινότητα, που είναι κατεξοχήν αρμόδια να αποφανθεί για την αξία μίας ιατρικής ανακάλυψης, τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα αλλά και την εφαρμογή της στον πραγματικό κόσμο. Ένα τέτοιο μέσο είναι, για παράδειγμα, τα περιοδικά των ιατρικών συλλόγων και άλλα επιστημονικά περιοδικά, παγκοσμίου φήμης!

Υπάρχουν συστάσεις από κάποιον σχετικό κυβερνητικό οργανισμό;

Είναι η δουλειά οργανισμών, όπως ο ΕΟΦ, να κάνουν συστάσεις για την αξία και επικαιρότητα ιατρικών ερευνών. Αν οποιαδήποτε έρευνα δεν αναφέρει μία λίστα από συστάσεις για θέματα υγείας ή ευ ζην από τέτοιους οργανισμούς, πιθανά δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως καμία αλλαγή στην καθημερινότητά σας.

Έχετε μιλήσει επί του θέματος με κάποιον γιατρό;

Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες, αναφορικά με την προστασία της υγείας του. Μία συζήτηση με τον γιατρό σας, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν μία ιατρική έρευνα που διαβάσατε κάνει για εσάς ή όχι, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε ήδη θέματα με την υγεία σας. Βασιστείτε στην εμπειρία και την τεχνογνωσία του γιατρού σας, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι πολύ χρονοβόρο να κάνετε αυτή τη μικρή έρευνα. ‘Όχι μόνο δεν είναι, αλλά θα σας βάλλει στη διαδικασία να αναρωτηθείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία αλλά και την ποιότητα της ζωής σας.