Το να αγοράσετε στο παιδί σας smartphone δεν είναι μία εύκολη απόφαση. Όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει και οι μορφές επικοινωνίας εξελίσσονται. Σήμερα, η επικοινωνία αναπτύσσεται  μέσα από αλληλουχίες μηνυμάτων, με διαφορετικούς κώδικες και νέες γλώσσες, στις οποίες δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να λαμβάνουν υπόψη τους μία σειρά παραμέτρων για το συγκεκριμένο θέμα:

  • Να εκτιμούν την αναπτυξιακή ωριμότητα του παιδιού, πριν προχωρήσουν στη συγκεκριμένη απόφαση, δεδομένου ότι δεν συνιστάται η χρήση κινητού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 8 ετών.
  • Να  είναι πάντα σε θέση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν τους κωδικούς που το  παιδί χρησιμοποίει καθώς και με ποιους επικοινωνεί, ώστε να το συμβουλεύουν ανάλογα.
  • Να ενημερώνουν το παιδί ότι πρέπει να αποφεύγει τη φύλαξη του κινητού σε τσέπες ή στη ζώνη και να προτιμά τη φύλαξη σε τσάντα. Επίσης, πρέπει  να αποτρέπεται η χρήση του κινητού στο αυτοκίνητο.
  • Να συζητούν με το παιδί τις χρήσεις, τη συχνότητα χρήσης, τα κοινωνικά δίκτυα, τα παιχνίδια, το διαδίκτυο και τους κινδύνους που εγκυμονούν.
  • Να προσέχουν, αν το παιδί επικοινωνεί υπερβολικά μέσω του τηλεφώνου και την τάση να περιορίζει τη φυσική επαφή με φίλους ή με την οικογένεια. Αν η τάση αυτή είναι αυξητική θα πρέπει να λάβουν μέτρα περιορισμού της σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Να εξηγήσουν την ευθύνη κατοχής κινητού και ότι δεν πρέπει ποτέ να δίνουν τον αριθμό σε αγνώστους ή να τον αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης θα πρέπει να εξηγηθεί ότι ο κωδικός κλειδώματος της SIM κάρτας είναι αυστηρά προσωπικός και ότι δεν πρέπει να απαντά σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς ή από γραμμές με απόκρυψη, καθώς και να μην ανταλλάσσει γραπτά μηνύματα ή οποιουδήποτε άλλου είδους περιεχόμενο με αγνώστους. 
  • Τέλος, θα πρέπει να συζητήσουν με το παιδί για την ύπαρξη αριθμών αυξημένης χρέωσης.

Ευχαριστούμε τη Δρ. Ελισάβετ Ανδρή, Παιδίατρο – Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνη του Τμήματος Εφηβικής Ιατρικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου.