Το παιχνίδι στη θάλασσα είναι μία αξία ανεκτίμητη και αξέχαστη, ειδικά  για τα παιδιά! Η πολύωρη παραμονή όμως κάτω από τον ήλιο μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Γι’ αυτό το πρόγραμμά τους θα πρέπει να περιλαμβάνει και δράσεις...υπό σκιά που στοχεύουν στην εκπαίδευση και ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους, ενώ παράλληλα τα καμαρώνουμε να μεγαλώνουν!

Διαβάστε εδώ 5 τρόπους να απασχολήσετε τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι να προσαρμόσουμε τις δραστηριότητες του παιδιού στην ηλικία του κάθε παιδιού, αλλά και στα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του.

1.      Παιχνίδια σκέψης: Τέτοια μπορεί να είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, το σκραμπλ, το σκάκι, η μονόπολη αλλά και παιχνίδια που συνδυάζουν σκέψη και δράση. Για παράδειγμα μπορείτε να οργανώσετε ένα κυνήγι θησαυρού, να σχεδιάσετε μία εξωτερική τρίλιζα με κιμωλία ή ακόμη και το «κυνήγι του δολοφόνου».

2.      Δράσεις επικοινωνίας και κοινωνικότητας: Είναι ευκαιρία τα παιδιά να έχουν μία πιο στενή επαφή με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον καραγκιόζη, το κουκλοθέατρο, τους παραδοσιακούς χορούς αλλά και άλλες δράσεις που μπορούν να χωρίζονται ή να εντάσσονται σε ομάδες.

3.      Παιχνίδια δημιουργικότητας και εκπαίδευσης: Δοκιμάστε να κατασκευάσετε μαζί πράγματα από υλικά που βρίσκετε στη φύση, για παράδειγμα κολιέ από κουκουνάρια ή όστρακα, κολάζ από βοτσαλάκια. Επίσης, μπορείτε να του βάλετε ένα θέμα και να το βοηθήσετε να το ζωγραφίσει, να μαγειρέψετε μαζί στην κουζίνα και ταυτόχρονα να κάνει την πρώτη του αριθμητική και άλλα. Άλλα τέτοια παιχνίδια, ανάλογα πάντα την ηλικία είναι οι κατασκευές, οι κύβοι, τα παζλ.

4.      Δράσεις φυσικής κατάστασης: Πολλοί γονείς επιλέγουν να ασχοληθούν τα παιδιά τους με ένα καινούριο άθλημα και τους καλοκαιρινούς μήνες ή να συνεχίσουν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, εκείνα τα οποία έχουν επιλέξει και τον χειμώνα.  Άλλοι πάλι προτιμούν την πεζοπορία, τους μακρινούς περιπάτους, το τρέξιμο, τις ποδηλατάδες ή τα πατίνια και τα σκέιτμπορντ.

5.      Εκδρομές και βόλτες χωρίς πρόγραμμα: Η ανακάλυψη του μέρους που επισκεπτόμαστε είναι πάντα μια δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση που συνδυάζει πολλά οφέλη. Οργανώστε λοιπόν μικρές εκδρομές κοντά στον προορισμό σας, δείτε ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα από έναν κοντινό φάρο, μιλήστε τους για τα άστρα από ένα ύψωμα, επισκεφθείτε έναν αρχαιολογικό χώρο ή ένα μουσείο, βγείτε για βραδινό ψάρεμα και άλλα.