Πόσες φορές, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, βάζουμε στόχους που δεν καταφέρνουμε στο τέλος να υλοποιήσουμε;

Πόση απογοήτευση μάς δίνει αυτή η διαπίστωση, όταν φτάνουμε να κάνουμε τον απολογισμό μας;

Γιατί όμως χρειάζεται να φορτωνόμαστε με περισσότερο άγχος, από τη στιγμή που αυτά τα οποία επιδιώκουμε είναι αυτά που γεμίζουν τη ζωή μας με ευχαρίστηση και ικανοποίηση; Άλλοι θέλουν να κάνουν ένα νέο συναισθηματικό ξεκίνημα. Άλλοι θέλουν να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή και την υγεία τους, ενώ άλλοι προγραμματίζουν ένα μεγάλο ταξίδι.

Μία από τις αιτίες, που οδηγούν στη μη πραγματοποίηση των στόχων μας είναι ότι, μερικές φορές, αυτά που με τόσο κέφι και προσμονή σχεδιάζουμε για τη νέα χρονιά, δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτά και σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Άλλη αιτία είναι ο ορισμός των προτεραιοτήτων μας, ανάλογα με την πραγματική σημασία τους στη ζωή μας και όχι σύμφωνα με την φαινόμενη σημασία τους.

Ας δούμε όμως, 4 απλούς τρόπους για να βάζουμε προτεραιότητες και εφικτούς στόχους στην αρχή της χρονιάς.

1. Σχεδιάστε σαν να μην υπάρχει αύριο. Ξεκινήστε από τα μικρά!

Υπάρχουν μικρά και μεγάλα πράγματα και συνθήκες στη ζωή μας που αναβάλλουμε συνεχώς να αλλάξουμε, ενώ μπορούμε. Πόσοι άραγε δεν μεταθέτουμε για αύριο την τακτοποίηση των αρχείων μας, τον καθαρισμό της αποθήκης, την ταξινόμηση των βιβλίων στη βιβλιοθήκη, την κουβέντα για κάτι που μας πείραξε πολύ με μία καλή μας φίλη, να πάμε τους γονείς μας θέατρο, να βγούμε με παλιούς συμμαθητές μας;

Αυτό συμβαίνει γιατί νομίζουμε ότι ο χρόνος είναι όλος δικός μας και κάποιοι άνθρωποι είναι δεδομένοι.

Αν αρχίσουμε να μην αναβάλλουμε για αύριο αυτά, τα καθημερινά πράγματα που μπορούμε να διορθώσουμε σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι αυτόματα η ζωή μας μπαίνει σε μία τάξη. Μπαίνουμε σε έναν ρυθμό αυτορρύθμισης που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτεροι, πιο παραγωγικοί, πιο δημιουργικοί.

2. «Ξεκαθαρίστε τους λογαριασμούς σας»  με ό,τι είναι περιττό και τοξικό.

Ξεφορτωθείτε παλιά πράγματα που κρατούσατε χωρίς λόγο, ενθύμια από σχέσεις που εξακολουθούν να σας πονούν, ακόμη και τοξικούς ανθρώπους που σας περιβάλλουν και διστάζετε να κάνετε εσείς την πρώτη κίνηση, αντικείμενα και σχέσεις που «καταλαμβάνουν» χώρο και ενέργεια στη ζωή σας, χωρίς λόγο. Τελειώστε λοιπόν με το παρελθόν και θα δείτε πως θα σας ανοιχθεί αυτόματα ένα καινούριο μέλλον.

Το «ξεσκαρτάρισμα», το άδειασμα, είναι απαραίτητο αν θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρο και καινούργια και ενδεχομένως πιο λειτουργικά πράγματα (ή σχέσεις) στη ζωή μας.

3. Κάντε πράγματα για τον εαυτό σας.

Οι περισσότεροι από εμάς παραμελούμε τον εαυτό μας, είτε γιατί αδυνατούμε να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή είτε γιατί πιστεύουμε ότι άλλα πράγματα ή πρόσωπα έχουν προτεραιότητα στη ζωή μας. Αυτό είναι λάθος.

Η προσωπική σας καλή κατάσταση είναι η αρχή για να πετύχουν όλα τα άλλα. Γι’ αυτό τρέξτε αύριο κιόλας να γραφτείτε στο κοντινότερο γυμναστήριο, βάλτε ένα ανώτατο χρονικό όριο για να  φεύγετε από τη δουλειά, κάντε ένα πράγμα που σας ευχαριστεί κάθε εβδομάδα, κόψτε μία μόνο μικρή συνήθεια που σας κάνει κακό. Αμέσως θα νιώσετε χαρά και ικανοποίηση.

4. Μην κρύβετε τα συναισθήματα σας. Μιλήστε!

Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Πείτε στους ανθρώπους σας πόσο τους αγαπάτε. Κλάψτε, γελάστε, πολύ, πείτε «ευχαριστώ», θυμώστε, ζητήστε συγγνώμη από εκείνους που είναι σημαντικοί στη ζωή σας.

Η έκφραση των συναισθημάτων μάς απελευθερώνει και μας βοηθά να πάμε παρακάτω.

Με αυτούς τους 4 απλούς τρόπους, μπορούμε να καταφέρουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας σημαντικά, χωρίς να χρειαζόμαστε τεράστιες λίστες πάνω στο ψυγείο μας.

Κάθε μικρή αλλαγή, είναι μία μικρή νίκη που θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα και να πάτε για την επόμενη, την ακόμη μεγαλύτερη νίκη!

Καλή Χρονιά!