Καταταγμένη στην ένατη θέση, στην ειδική έκδοση του National Geographic «Journeys of a Lifetime, 500 of the World’s Greatest Trips», στην ενότητα «Islands under the sun», η Σίφνος είναι ένα νησί που μπορείς εύκολα να το ερωτευτείς.

Ο συνδυασμός από ωραία κυκλαδίτικα τοπία, γραφικά κατάλευκα χωριά, φοβερές τοπικές λιχουδιές και πλούσια ιστορικά μνημεία, την κάνουν ιδανικό μέρος διακοπών για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή, είναι ένα νησί που χαρακτηρίζεται από μια αύρα χάρης και φινέτσας και θεωρείται η επιτομή του «κυκλαδικού σικ», με δυνατή παράδοση στα κεραμικά.

Η Σίφνος είναι μια γνήσια “αριστοκράτισσα” του Αιγαίου, παράλληλα όμως προσφέρει υποδομές υψηλού επιπέδου, σχεδόν σε κάθε περιοχή της. Το οδικό δίκτυο του νησιού ίσως είναι ένα από τα καλύτερα των Κυκλάδων και μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο σχεδόν σε όλα τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε. Το λιμάνι της είναι πολύ καλά διατηρημένο και η θαλάσσια συγκοινωνία συχνή. 

Το φαγητό στη Σίφνο είναι ένας πολύ καλός λόγος να επισκεφθείτε το νησί, καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου κι όχι μόνο επειδή είναι υπέροχο, αλλά επειδή κάθε εποχή έχει τις δικές της λιχουδιές και συνταγές. Εξάλλου, αυτός είναι ο τόπος γέννησης του πλέον διάσημου σεφ της σύγχρονης Ελλάδας, του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Στη Σίφνο η γαστρονομία αποτελεί μια ζωντανή παράδοση. Για παράδειγμα, το Πάσχα, κάθε οικογένεια φτιάχνει το παραδοσιακό «μαστέλο». Το μαστέλο είναι κατσικάκι ή αρνί που μαγειρεύεται σε ένα πήλινο δοχείο, που ονομάζεται «μαστέλο», με κόκκινο κρασί κι άνηθο και ψήνεται, για πολλές ώρες, σε ξύλινο φούρνο. Πρόκειται για ένα πιάτο που, συνήθως, μπορείτε να βρείτε όλο το χρόνο στα εστιατόρια του νησιού.

Θαυμαστές είναι οι παραδοσιακές γιορτές της Σϊφνου, που στην ουσία είναι κοινοτικά δείπνα που μοιάζουν με τα συμπόσια της Αρχαίας Ελλάδας και στις οποίες σερβίρονται πιάτα όπως: η σούπα με ρεβίθια, το κρέας με σάλτσα ντομάτας και ζυμαρικά, η τηγανητή ρεβιθοκροκέτα, η σαλάτα με κάπαρη, «καλασούνα» (πίτα με άγρια χόρτα και ρύζι), η «μανούρα» (πικάντικο είδος τυριού που διατηρείται σε κόκκινο κρασί), το ‘’σύγκλινο’’ (καπνιστό χοιρινό κρέας) και η ‘’πηχτή’’. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε τα τοπικά γλυκά, όπως τα μπισκότα γλυκάνισου ή βουτύρου, το σουφλέ ή την ψημένη αμυγδαλόπαστα, τα παστέλια, τα γλυκά του κουταλιού, καθώς και τα παραδοσιακά λικέρ.

Πέρα από γαστρονομικό ενδιαφέρον, η Σίφνος είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης. Το τεράστιο δίκτυο από μονοπάτια είναι ιδανικό για όσους αγαπούν την πεζοπορία και θέλουν να ανακαλύψουν κάθε κρυμμένο «διαμάντι» του νησιού. Μια μεγάλη ποικιλία από αρωματικά βότανα και τα διάφορα είδη χαμηλής βλάστησης και  άγριων λουλουδιών φύονται στις πλαγιές και αποτελούν προστατευόμενα είδη.

Θα ήταν παράλειψη αν οι επισκέπτες του νησιού, δεν επισκεφθούν το πιο ιδιαίτερο χωριό της Σίφνου, το Κάστρο, το οποίο αποτελεί δείγμα κάστρου ενετικής περιόδου, είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία πόλη και κατοικείται από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Το ίδιο μεγάλη παράλειψη θα ήταν να μην επισκεφθούν το ωραιότερο σημείο του νησιού, το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής (1650), της πολιούχου της Σίφνου, που βρίσκεται σε μία βραχώδη νησίδα αποκομμένη από τη στεριά, που συνδέεται με το νησί με μικρό γεφύρι. Εκεί μπορείτε να προσκυνήσετε την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς.

Οι επισκέπτες που έχουν ιστορικές και αρχαιολογικές αναζητήσεις θα βρουν στη Σίφνο πολλές ανασκαφές, διαφόρων χρονολογιών,  αρχαίους πύργους και  αρχαία μεταλλεία. Το αργυρορυχείο στη θέση «Άγιος Σώστης» είναι το αρχαιότερο του κόσμου και χρονολογείται στα τέλη της 4ης χιλιετίας π. Χ.

Επίσης, η Σίφνος διαθέτει έναν από τους πλουσιότερους βυθούς του Αιγαίου, γεγονός το οποίο την κάνει έναν υπέροχο προορισμό για τους λάτρεις των καταδύσεων και των θαλάσσιων σπορ.

Τέλος, αναφορικά με τη νυχτερινή ζωή της Σίφνου, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη κοσμοπολίτικη προσωπικότητα του νησιού. Φυσικά, η νυχτερινή της ζωή δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Μυκόνου ή της Πάρου, καθώς είναι ως επί το πλείστον lounge, οπότε να επιλέξετε τη Σίφνο μόνο αν ψάχνετε για πιο ήρεμες καταστάσεις.