Έχουν περάσει για τα καλά οι μέρες που η Αθήνα ήταν μια γρήγορη στάση για τους επισκέπτες πριν φτάσουν σε κάποιο νησιώτικο παράδεισο. Η ελληνική πρωτεύουσα έχει δημιουργήσει μία ιδιαίτερα σύγχρονη, εκλεπτυσμένη και εκπληκτική ταυτότητα, που προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, μία πληθώρα ισχυρών λόγων για να μείνουν σε αυτή, ακόμη και κατά την περίοδο των γιορτών και να την εξερευνήσουν σε βάθος.

Με μία μεγάλη ποικιλία σε εκλεκτές γαστρονομικές, πολιτισμικές, αθλητικές και κοινωνικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει, η φιλική, πολυπολιτισμική πόλη παντός καιρού, είναι σε πολλά επίπεδα ανάμεσα στους τοπ προορισμούς παγκοσμίως!

Οι λάτρεις του πολιτισμού θα μπορούσαν άνετα να μείνουν στην Αθήνα επί μήνες, μελετώντας το ζωντανό φάσμα των καθημερινών εκθέσεων και εκδηλώσεων που φιλοξενούνται σε αμέτρητα μουσεία, γκαλερί, βιβλιοθήκες, κέντρα τεχνών, θέατρα, το πλανητάριο, αλλά και σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Αν δεν έχετε επισκεφθεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο έχει βραβευθεί από τα καλύτερα, σύγχρονα μουσεία του κόσμου, σίγουρα αξίζει να είναι ο πρώτος σταθμός στην περιήγησή σας. Το γυάλινο δάπεδό του, σας επιτρέπει να θαυμάσετε την σωζόμενη ανασκαφή, ο επικλινής  διάδρομος μέχρι το πρώτο επίπεδο, έχει σαν στόχο να σας θυμίσει την ανοδική πορεία που ο επισκέπτης κάνει για να ανέβει στον λόφο της Ακρόπολης, ενώ οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που το περιβάλλουν, σας επιτρέπουν να έχετε άμεση επαφή με τον λόφο και το κύριο μνημείο του, τον Παρθενώνα.

Άλλα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών, καθώς  και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Επίσης, μην υποτιμάτε μικρότερα λαογραφικά μουσεία, όπως το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων ή το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Ασυνήθιστες ξεναγήσεις εξετάζουν από μια φρέσκια ματιά την σύγχρονη κουλτούρα αλλά και την ιστορία της πόλης. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι ξεναγήσεις στην αγορά τροφίμων, των σημείων με αστικά γκράφιτι ή λογοτεχνικά ορόσημα.

Αν και στα όρια με την πρωτεύουσα, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το νεόδμητο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) προάγουν  την παιδεία και τον πολιτισμό και αποτελούν ορόσημα της πόλης μας.  Σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, το ΙΠΣΝ στεγάζει τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η περιπλάνησή σας στην πόλη μπορεί να συνεχιστεί στην ανερχόμενη περιοχή του Κουκακίου ή στα μποέμικα Εξάρχεια, οι οποίες έχουν ψηφιστεί στο Airbnb το 2016 ως δύο από τις καλύτερες και πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας για να επισκεφτείτε, περιοχές οι οποίες αποτελούν την πιο σύγχρονη έκφραση της δημιουργικής και ανήσυχης Αθήνας.  Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε στις περιοχές του Μεταξουργείου ή του Ψυρρή, για να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά γκράφιτι, να πιείτε ρακί και να φάτε τα νόστιμα νέου τύπου μεζεδάκια ή να κάνετε μία βόλτα στο Θησείο και τον Κεραμεικό.

Τα τελευταία χρόνια, το αθηναϊκό φαγητό και ο χώρος των κρασιών βιώνουν ένα είδος αναγέννησης, ενώ πολλά εστιατόρια ειδικεύονται σε κουζίνες με τολμηρές γεύσεις, από παραδοσιακή γαλλική σε περουβιανή-γιαπωνέζικη, από υγιεινή σε αυθεντική κρητική κουζίνα, ενώ συχνά διαθέτουν εφευρετικά μενού, λίστες κρασιών και μια μαγευτική ατμόσφαιρα με κομψή διακόσμηση. Βέβαια, ακόμα επικρατεί η παλιά σχολή της ελληνικής κουζίνας και οι μεζέδες κυκλοφορούν ακόμη ως συνοδευτικό παντού στην πόλη, παίρνοντας καλά σχόλια από ντόπιους και επισκέπτες.

Η οικονομική κρίση έχει τραβήξει αρκετούς από τους πιο σπινθηροβόλους και δημιουργικούς επιχειρηματίες στην Αθήνα, δίνοντάς της μια αύρα προοδευτικής boho σικ. Όσον αφορά στις δημιουργικές δραστηριότητες, από τη μόδα, ως την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η Αθήνα χαρακτηρίζεται ως το νέο Βερολίνο!

Είναι φτηνό να γυρίσετε την Αθήνα με ταξί, αλλά εμείς σας συνιστούμε μία ωραία ποδηλατάδα. Επίσης είναι ασφαλές να περπατήσετε τριγύρω και γενικά εύκολο να δείτε όλα όσα επιθυμείτε εντός λίγων ημερών!

Καλές γιορτές!