Δυσκολεύεστε να αποταμιεύετε χρήματα; Αγωνίζεστε να πληρώσετε τους φόρους, τις πιστωτικές σας κάρτες και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας ή απλώς ξοδεύετε περισσότερα απ΄ όσα πραγματικά χρειάζεστε κάθε μήνα;

Σε όποια περίπτωση και αν ανήκετε, αυτές οι 4 απλές συμβουλές, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποταμιεύετε κάποια χρήματα, ακόμη και αν εσείς πιστεύετε ότι αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε.

1. Αποταμιεύστε στα αυτόματα μηχανήματα ή με e-banking.

Μερικές φορές η αποταμίευση είναι πιο εύκολη, αν χρησιμοποιείτε το αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών ή το κάνετε απευθείας από τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, με τη χρήση του e-banking.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κανονίσετε να μεταφέρετε αυτόματα ένα μέρος του μισθού σας στον αποταμιευτικό λογαριασμό σας. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να μπαίνετε στη διαδικασία να θυμάστε να το κάνετε, κάθε μήνα.

2 Οι διάφορες εφαρμογές βοηθούν.

Αν δεν έχετε αίσθηση που ξοδεύετε τα χρήματά σας, κάθε μήνα, δοκιμάστε κάποια από τις πολλές εφαρμογές διαχείρισης προϋπολογισμού που κυκλοφορούν. Διαλέξτε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας προφίλ και περιέχει τις κατηγορίες εκείνες δαπανών που κάνετε και εσείς, πχ σούπερ μάρκετ, βενζίνη, φόροι κλπ.

3. Ενοποιήστε τα χρέη σας.

Είναι πραγματικά δύσκολο να έχετε τον έλεγχο των πληρωμών σας, όταν έχετε να πληρώσετε ένα σωρό πράγματα, πιστωτικές κάρτες, δάνεια και άλλα πολλά, καθώς και όταν έχετε τον φόβο μη σας διαφύγει μία δόση και χάσετε τη ρύθμισή σας. Για να διευκολυνθείτε, ενοποιήστε τα χρέη σας, ακόμη και αν προέρχονται από διαφορετικές τράπεζες. Διαλέξτε εκείνη που έχει τις μικρότερες χρώσεις και τα μικρότερα επιτόκια και μεταφέρετε εκεί όλα σας τα χρέη. Έτσι, θα απλοποιηθεί η ζωής σας και τα χρήματα που θα σας περισσέψουν από τη διαφορά, μπορείτε να τα αποταμιεύετε.

4. Μάθετε να λέτε “ΌΧΙ”

Η σκληρή αλήθεια, αν έχετε δυσκολία στην αποταμίευση, είναι να μάθετε να λέτε «Όχι» στα έξοδα εκείνα που σας αναγκάζουν να υπερβείτε τον προϋπολογισμό σας. Αποφύγετε έξοδα που δεν χρειάζονται, όπως να παραγγέλνετε καφέ ή φαγητό απ’ έξω ή να τρώτε σε εστιατόρια. Γίνετε πιο επιλεκτικοί στις εξόδους σας με φίλους ή περιορίστε τις.

Η αποταμίευση είναι μία μεγάλη πρόκληση για το καθένα, αλλά είναι επίσης και ένα μεγάλο βήμα προς ένα ασφαλές μέλλον. Δεν χρειάζεται να πιέζεστε. Βάζετε στην άκρη ένα μικρό ποσό στην αρχή και μόλις δείτε ότι οι αποταμιεύσεις σας μεγαλώνουν, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνητρο, για να βάζετε στην άκρη περισσότερα.