Πολλοί αποκτούν ασφάλεια ζωής στη δουλειά τους, γιατί κοστίζει λιγότερο και είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν τα διαδικαστικά.  Αν όντως έχετε ασφαλιστική κάλυψη, μέσω του ομαδικού προγράμματος του εργοδότη σας, πόσες πληροφορίες γνωρίζετε γι’ αυτό στην πραγματικότητα; Ποια ήταν η τελευταία φορά που εξετάσατε τις λεπτομέρειες και τις παροχές του συμβολαίου στο οποίο είστε και εσείς; Πόσο καλά γνωρίζετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας;

Συνήθως, οι εργοδότες προσφέρουν δύο μορφές ασφάλισης ζωής. Η μία συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο παροχών σας και δεν πληρώνετε κάτι. Η άλλη είναι πρόσθετες παροχές που μπορείτε να αποκτήσετε επιπλέον του ομαδικού συμβολαίου σας. Εδώ σας παραθέτουμε ορισμένες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν το ομαδικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχετε, οι παροχές και πρόσθετες παροχές του είναι οι κατάλληλες για εσάς και την οικογένειά σας.

Είναι αρκετή η κάλυψη που έχω;

Μία ασφάλιση ζωής είναι βέβαια πολύ καλύτερη από το να μην έχετε καθόλου ασφάλιση ζωής, αλλά είναι σημαντικό να αξιολογήσετε ποιο είναι ακριβώς το πακέτο εκείνο που χρειάζεται για τις δικές σας συγκεκριμένες ανάγκες. Κατά την αξιολόγησή σας, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στον υπολογισμό της ετήσιας δαπάνης που επιθυμείτε να αναλάβετε για επιπλέον παροχές στο ομαδικό σας συμβόλαιο, άλλες υποχρεώσεις που πιθανόν να έχετε, όπως δάνεια κατοικίας, δόσεις για αγορά αυτοκινήτου, έξοδα του παιδιού σας που σπουδάζει στην επαρχία ή το εξωτερικό και άλλες δαπάνες που ενδέχεται να επηρεάσουν τον οικογενειακό σας προγραμματισμό.

Τι μπορεί να αλλάξει όσο αλλάζει η ζωή μου;

Τόσο η εργασιακή σας  κατάσταση όσο και η κατάσταση στην οικογένειά σας αλλάζουν συνέχεια, ανάλογα αλλάζει και η οικονομική σας κατάσταση. Όσο τα χρόνια περνούν, αλλά και όσο η γενικότερη οικονομική κατάσταση αλλάζει, ο μισθός σας ενδέχεται να αλλάξει και αυτός, η οικογένειά σας μπορεί να μεγαλώσει ή μπορεί να χρειάζεται να φροντίσετε τους ηλικιωμένους γονείς σας. Η ασφάλειά σας πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτές τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και να τις συμπεριλαμβάνει. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε, αν το ομαδικό σας πρόγραμμά είναι το ίδιο ευέλικτο σε αυτές τις αλλαγές και πόσο κοστίζουν.

Καλύπτει μόνο εμένα;

Πολλά ομαδικά προγράμματα καλύπτουν μόνο τον εργαζόμενο. Αν είστε παντρεμένος/η, διερευνήστε αν μπορεί να καλύπτεται εξίσου και ο/η σύζυγός σας, είτε στο ομαδικό πρόγραμμα που είστε ήδη είτε μέσω πρόσθετης κάλυψης που επιβαρύνεστε εσείς είτε βέβαια κάνοντας κάποιο ατομικό συμβόλαιο, αν η ομαδική σας ασφάλιση δεν το προβλέπει.

Η ασφάλισή μου διακόπτεται αν αλλάξω δουλειά;

Η ασφάλισή σας ενδέχεται να μην σας «ακολουθεί», αν αλλάξετε δουλειά ή αν χάσετε τη δουλειά σας και ο νέος σας εργοδότης μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια προνόμια. Είναι λοιπόν σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι είστε καλυμμένοι/ες είτε με ομαδικό είτε με ατομικό συμβόλαιο, όπου και αν δουλεύετε. Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι το ομαδικό συμβόλαιο στο οποίο συμπεριλαμβάνεστε στην παρούσα δουλειά σας δεν είναι η μόνη σας επιλογή. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσθετη κάλυψη ως άτομο, μέσω ατομικού συμβολαίου, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο οικονομική και προσιτή απ’ όσο νομίζετε. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε πρόσθετη κάλυψη, με συμπληρωματικό συμβόλαιο που μπορείτε να κάνετε, ακόμη και σε άλλη εταιρεία από αυτή που έχει επιλέξει ο εργοδότης σας, αρκεί η εταιρεία που θα επιλέξετε για την ατομική σας κάλυψη, να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Σημασία έχει εν τέλει να αποκτήσετε εσείς τον έλεγχο της ζωής σας και κατά συνέπεια της ασφάλισής σας, ώστε να έχετε την κατάλληλη φροντίδα και προστασία, για εσάς και την οικογένειά σας, όποτε την χρειαστείτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες παρουσιαστούν στη ζωή σας.