Εσείς το ξέρετε ότι κανονικά τα μαγιάτικα στεφανάκια πρέπει να τα φτιάχνουμε μόνοι μας; Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι, το οποίο φτιάχνουμε με τα λουλούδια που μαζεύουμε οι ίδιοι από τη φύση, ανήμερα την Πρωτομαγιά,  συμβολίζει το καλωσόρισμα της άνοιξης.

Είναι ένα έθιμο που διατηρείται πάρα πολλά χρόνια, σε πολλά μέρη της Ελλάδας και  η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, μία μικρή γιορτή για όλο το χωριό, αφού κάθε λουλούδι που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό.

Φέτος λοιπόν, ας στολίσουμε τα μπαλκόνια μας με τα μαγιάτικα που θα φτιάξουμε μόνοι μας.

Είναι απλό, εύκολο και γρήγορο!

Τι χρειαζόμαστε;

  • Φυσικό σπάγκο
  • Σύρμα
  • Ψαλίδι που να κόβει λουλούδια και κλαδιά ή ένα μικρό κλαδευτήρι,
  • Πρασινάδα είτε απλή είτε από βότανα και φυσικά μυρωδικά όπως είναι το δενδρολίβανο, η δάφνη, το θυμάρι, αν θέλετε να το κάνετε περισσότερο…ελληνικό!
  • και φυσικά αρκετά λουλούδια, τα πιο ωραία, τα πιο πολύχρωμα, αυτά με τις περισσότερες μυρωδιές πχ τριαντάφυλλα, μαργαρίτες, παπαρούνες, γαρύφαλλα, πασχαλιές, και άλλα. Όσο πιο πυκνό θέλετε να κάνετε το στεφάνι σας, τόσα περισσότερα λουλούδια και πρασινάδα χρειάζεστε.

Ξεκινάμε την κατασκευή μας.

Βήμα πρώτο

Φτιάχνουμε πρώτα τη βάση, πλέκοντας κλαδιά, το ένα ανάμεσα στο άλλο μαζί με το σύρμα. Τα κλαδιά σας μπορεί να είναι, είτε από ελιά είτε από κισσό είτε από άλλο φυτό, το οποίο όμως να μπορεί να λυγίσει.

Βήμα δεύτερο.

Ανάμεσα στα κλαδιά και το σύρμα, στερεώνουμε την πρασινάδα μας.

Βήμα τρίτο

Τώρα τοποθετούμε τα λουλούδια μας, αφού πρώτα κόψουμε τα κοτσάνια τους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά, με την οποία βάζετε τα λουλούδια, αρκεί τα μικρά λουλούδια να τα έχετε κάνει μικρά ματσάκια και να τα έχετε στερεώσει με σπάγκο ή σύρμα.  Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε, ως βάση, ένα ή δύο τύπους λουλουδιών, κατά προτίμηση από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και ανάμεσα ή επάνω τους να στερεώσετε τα μικρότερα ή τα ματσάκια σας.

Καλό θα ήταν να μην κάνετε μόνοι σας τη διαδικασία. Μοιραστείτε αυτή τη μοναδική χαρά με άλλους, την οικογένειά σας ή τους φίλους σας και με την ευκαιρία, μοιράστε και τις δουλειές, ώστε κάποιος να μαζεύει τα λουλούδια, άλλος να τα κάνει ματσάκια, άλλος να κόβει τα κλαδιά και να κερδίσετε χρόνο.  Μπορείτε επίσης, να διοργανώσετε ένα μεγάλο πικ νικ, με κιθάρες και νόστιμους μεζέδες.

‘Έτσι, είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεχάσετε ποτέ τη φετινή Πρωτομαγιά!