Σύμφωνα με έρευνα της ALCO, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία του COVID-19.

Τα δύσκολα πέρασαν. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και στις διακοπές μας, στην καθημερινή μας βόλτα, στην έξοδο μας με φίλους, στο εστιατόριο ή στον κινηματογράφο. Διαβάστε εδώ 5 απλούς τρόπους για να παραμείνετε ασφαλείς και μετά την καραντίνα.

1.    Κρατάτε αποστάσεις όπου και αν βρίσκεστε.

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Χρειάζεται μόνο να είστε περισσότερο προσεκτικοί όπου κινείστε στην καθημερινότητά σας. Είτε είστε στο μετρό είτε στο σούπερ μάρκετ είτε σε κάποιο πολυσύχναστο πολυκατάστημα, φροντίστε να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας που συστήνουν οι υγειονομικές αρχές και να αποφεύγετε μέρη που θα μπορούσατε ενδεχομένως να αποφύγετε, αν είχατε άλλη επιλογή. Για παράδειγμα, προτιμήστε τις σκάλες από το να στριμωχτείτε στο ασανσέρ με άλλους ή αποφύγετε τις ώρες αιχμής σε μία δημόσια υπηρεσία.

2.    Φοράτε τη μάσκα σας όταν χρειάζεται.

Η μάσκα μας προφύλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η μάσκα θα μας προφυλάξει και μετά. Είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχος μας. Γι’ αυτό φοράτε τη μάσκα σας όταν χρειάζεται και μην ξεχνάτε τις οδηγίες για τη σωστή χρήση της και τη σωστή πλύση ή απόρριψή της.

3.    Προτιμήστε ανέπαφες συναλλαγές.

Αν έχετε τη δυνατότητα χρήσης πιστωτικής κάρτας, προτιμήστε την έναντι των μετρητών. Επίσης, αν έχετε τη δυνατότητα, προμηθευτείτε κάρτα που να επιτρέπει τις ανέπαφες συναλλαγές, ώστε να εκτίθεστε πολύ λιγότερο σε μικρόβια και ιούς.

4.    Αποφύγετε χειραψίες.

Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει αν αποφύγετε να δώσετε το χέρι σας. Η πανδημία μας δίδαξε εναλλακτικούς και …διασκεδαστικούς τρόπους να χαιρετιόμαστε, μειώνοντας παράλληλα τις περιπτώσεις να μεταδώσουμε ή να κολλήσουμε τον ιό.

5.    Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας όσο συχνότερα γίνεται.

Τέλος, το Α και το Ω της προστασίας μας είναι να πλένουμε πολύ σχολαστικά και πολύ συχνά τα χέρια μας. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ας έχουμε πάντα ένα ατομικό αντισηπτικό στην τσάντα μας για άμεση απολύμανση, ειδικά αν έχουμε αγγίξει επιφάνειες που είναι πηγές μετάδοσης μικροβίων και ιών, όπως χερούλια, σκάλες κλπ.

Σαν χώρα τα πήγαμε καλά, πειθαρχήσαμε στις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών, δείξαμε υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης απέναντι στο συλλογικό καλό. Χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, να τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής και τα πρωτόκολλα ενάντια στον ιό, να φροντίσουμε την προσωπική μας υγιεινή και ασφάλεια, φροντίζοντας παράλληλα να παραμένουν υγιείς και οι άνθρωποι που αγαπάμε. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να σεβόμαστε τους διπλανούς μας, τις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται στη ζωή μας ή στο περιβάλλον μας, καθώς και τους εργαζόμενους που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο προκειμένου να μας εξυπηρετήσουν.

Μαζί θα τα καταφέρουμε!