Οι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν σε λίγες μέρες, η αγωνία κορυφώνεται τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.Πολλοί έφηβοι όμως δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμα τους ή/και να εμφανίζουν ψυχοσωματικές αντιδράσεις. Το μεγάλο στοίχημα για τα παιδιά, αλλά κυρίως για τους γονείς είναι να μετατρέψουν αυτό το άγχος σε παραγωγικό άγχος που να προκαλεί τη δημιουργικότητα των παιδιών παρά να τα αποδιοργανώνει.

Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν αυτήν την απαιτητική συνθήκη.

Για τα παιδιά:

  • Δεν  ήρθε το τέλος του κόσμου: Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι σημαντικές αλλά δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου. Μπορούμε πάντα να ξαναπροσπαθήσουμε ή να κάνουμε κάποιο άλλο σχέδιο. Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι που διαπρέπουν σήμερα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, απέτυχαν στις πανελλήνιες. Γι’ αυτό ας αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανότητες με ψυχραιμία και ας σχεδιάσουμε κάθε μία από αυτές.
  • Συχνά διαλείμματα και ελεύθερος χρόνος: Δεν διαβάζουμε συνέχεια γιατί ο εγκέφαλος μας αναγκαστικά θα κουραστεί και θα υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο για να προσλάβουμε μία πληροφορία που ξεκούραστοι θα την απορροφούσαμε αμέσως. Επομένως κάνουμε συχνά μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουραστούμε. Ιδανικά, καλό θα ήταν να υπολογίσουμε ώρες διαβάσματος αλλά και ώρες ελεύθερου χρόνου, ώστε να βγούμε μία βόλτα ή να κάνουμε κάποιο άθλημα.
  • Καλή διατροφή: Οι περισσότεροι ξεχνάμε να φάμε όταν διαβάζουμε και συνήθως πίνουμε μεγάλη ποσότητα καφέ ή ενεργειακά ποτά. Για να έχουμε όμως καλή απόδοση πρέπει ο οργανισμός να προσλαμβάνει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται. Γι’ αυτό δεν χάνουμε γεύμα, τρώμε φρούτα ή πίνουμε πολλούς χυμούς, επιτρέπουμε στους εαυτούς μας ένα μικρό γλυκό.
  • Δεν είστε μόνοι σας: Σκεφθείτε ότι στην ίδια θέση με εσάς βρίσκονται σχεδόν όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες και όλοι/ες αντιμετωπίζουν το ίδιο άγχος. Μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί τους. Μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με τους φίλους σας και θα δείτε ότι θα ανακουφιστείτε αμέσως.

Για τους γονείς:

  • Ήρεμο και χωρίς εντάσεις περιβάλλον: Το κυριότερο για τους γονείς είναι να προσφέρουν στα παιδιά ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον για το διάβασμά τους, μέσα στο οποίο δεν υπάρχουν εντάσεις, φωνές, καβγάδες, περιττοί θόρυβοι.
  • Ενθαρρύνετέ τα να απασχολούνται και με άλλα πράγματα: Τα παιδιά χρειάζονται διαλείμματα και ελεύθερο χρόνο. Ακόμη και αν το ίδιο το παιδί αρνείται να σταματήσει το διάβασμά του, οι γονείς πρέπει να το ενθαρρύνουν να διακόπτει το διάβασμα με μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, αλλά και να περνά χρόνο κάνοντας τα πράγματα που αγαπά.
  • Διαχειριστείτε το δικό σας άγχος: Οι περισσότεροι γονείς προβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες στα παιδιά τους και μερικές φορές το άγχος τους είναι μεγαλύτερο από των παιδιών τους. Αυτό όμως μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την ψυχική υγεία και ισορροπία των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και να δίνουν στο παιδί να αντιληφθεί ότι ό,τι και να συμβεί στις εξετάσεις θα είναι πάντα δίπλα του, να στηρίξουν μία νέα προσπάθειά του ή όποια άλλη απόφαση πάρει.
  • Μην παρεμβαίνετε στο διάβασμά τους: Ένα συνηθισμένο λάθος των γονιών είναι η πίεση που ασκούν στον τρόπο με τον οποίο το παιδί διαβάζει, στις ώρες, τη διάρκεια, την ποσότητα και την ποιότητα του διαβάσματος. Οι γονείς όμως καλό θα ήταν να παρεμβαίνουν μόνο αν το ίδιο το παιδί ζητήσει τη βοήθειά τους.
  • Αφήστε τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους: Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι περίοδος με μεγάλη ένταση, κατά την οποία η ψυχολογία των παιδιών χρειάζεται ενίσχυση. Οι γονείς πρέπει να είναι εκεί και να επιτρέπουν στα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα. Η συζήτηση ανακουφίζει το άγχος τους και τα βοηθά να ισορροπούν.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας σταθμός. Ο πρώτος σταθμός των παιδιών για τη δική τους ζωή, γι’ αυτό και είναι σημαντικές. Δεν είναι όμως το παν. Το μέλλον είναι όλο μπροστά σας, περάσετε, δεν περάσετε στις εξετάσεις!

Καλή επιτυχία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας!

Διαβάστε περισσότερα από την επιστημονική ομάδα της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 του οργανισμού «Μαζί για το Παιδί» εδώ: https://mazigiatopaidi.gr/el/articles/panellinies-2020-pos-to-agxos-kai-o-covid-19-epireazoyn-toys-ypopsifioys