Πόσοι από εμάς που είμαστε γονείς δεν έχουμε δώσει το κινητό ή το tablet στα παιδιά μας για να τα απασχολήσουμε και να απολαύσουμε μερικές μόνο στιγμές ηρεμίας; Ακόμη και αν δεν το… εξομολογούμαστε, μέσα μας το ξέρουμε ότι αυτές οι λίγες στιγμές θα μας …κοστίσουν στο μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και λίγα λεπτά μπροστά στην οθόνη μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε κατάχρηση, αν δε βάλουμε ένα όριο εγκαίρως και αν δεν εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να αυτοπειθαρχούν και να ισορροπούν με σύνεση τον χρόνο που περνούν στην on line και στην off line ζωή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες έρευνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια δείχνουν, κατά μέσο όρο, ότι πλέον περισσότερο από το 80% των εφήβων συνδέεται στα κοινωνικά δίκτυα, που χρησιμοποιεί, πολλές φορές την ημέρα και «ομολογεί» άμεσα ή έμμεσα ότι η χρήση του κινητού ή του tablet τους τούς αποσπά την προσοχή από το διάβασμα.

Ας δούμε λοιπόν μαζί 5 τρόπους να βάλουμε κανόνες και όρια στα παιδιά μας από τις μικρές ακόμη ηλικίες, ώστε να αποφύγουμε τον εθισμό στις μεγαλύτερες ηλικίες.

1.    Χρήση κάποιες ώρες την ημέρα

Κάντε μία συμφωνία με τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και κατά κύριο λόγο, προσπαθήστε αυτές οι ώρες να μην είναι οι ώρες που βρίσκεται όλη η οικογένεια μαζί, οι ώρες του φαγητού ή οι ώρες που στο σπίτι υπάρχουν καλεσμένοι ή άλλοι συγγενείς. Προσπαθήστε, αν τα παιδιά σας είναι κάτω από 4-5 ετών, να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές ή έστω με εξαιρετικά περιορισμένη διάρκεια.

2.    Όχι στο δωμάτιο την ώρα του ύπνου

Απαγορεύστε στα παιδιά σας να έχουν μαζί τις ηλεκτρονικές συσκευές τους ή να έχουν ανοιχτό τον υπολογιστή τους τις ώρες που είναι προγραμματισμένο να κοιμηθούν. Πολλά παιδιά ξενυχτούν μέχρι τις πρωινές ώρες, συνομιλώντας με φίλους ή παίζοντας παιχνίδια, γεγονός που μειώνει τις ώρες του ύπνου τους και κατά συνέπεια τη διαύγειά τους ή την προσοχή τους στο σχολείο την επόμενη μέρα.

3.    Άλλα ενδιαφέροντα

Δημιουργήστε στα παιδιά σας εναλλακτικά ενδιαφέροντα που να αποσπούν την προσοχή τους από τις οθόνες και ταυτόχρονα να τα «γεμίζουν» εξίσου. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα στρέψετε στον αθλητισμό ή στο θέατρο, να τους διοργανώσετε ένα πάρτυ, να τα πάτε στον κινηματογράφο ή στο λούνα παρκ και άλλα. Μπορείτε επίσης να κάνετε πράγματα μαζί, όπως εκδρομές, ποδηλατάδες και άλλα.

4.    Μην υποκύπτετε στην πίεση της αγοράς

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι καλό θα ήταν να μην αγοράζετε κινητά ή tablet στα παιδιά σας, ειδικά σε αυτά που είναι προσχολικής ηλικίας, ακόμη και αν σας το ζητούν επίμονα.

5.    Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα

Μειώστε και το δικό σας χρόνο στο κινητό σας. Είναι γνωστό ότι πολλές φορές τα παιδιά μιμούνται τους γονείς και τις συνήθειές τους. Αν λοιπόν σας βλέπουν από το πρωί μέχρι το βράδυ συνδεδεμένους, το ίδιο θα κάνουν και αυτά. Όσοι εργάζεστε από το σπίτι προσπαθήστε να απομονώνεστε σε κάποιο δωμάτιο που χρησιμοποιείτε ως γραφείο, ώστε όταν τελειώνετε τη δουλειά σας να αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά σας. Όσοι γονείς δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό γιατί το σπίτι σας έχει περιορισμένους χώρους, πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι η χρήση σας δεν είναι για την προσωπική σας ευχαρίστηση, αλλά για τη δουλειά και έχει συγκεκριμένη διάρκεια.

Ακολουθώντας αυτούς του 5 τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μείνουν σε επαφή με την πραγματικότητα ταυτόχρονα εκτός και εντός της οθόνης τους!