Ποτέ στο παρελθόν, η εργασιακή και η προσωπική μας ζωή δεν ήταν τόσο κοντά.

Η τεχνολογία κάνει δυνατή τη διαχείριση της επιχείρησής σας από το σαλόνι σας, την εκπαίδευση των παιδιών από το δωμάτιό τους, την επαφή με φίλους και την οικογένεια από την οθόνη ενός υπολογιστή. Τώρα όμως χρειάζεται να βρούμε τρόπους να μην είμαστε συνδεδεμένοι όλη την ώρα και παράλληλα να βάζουμε όρια στην εργασία και στον προσωπικό μας χρόνο, ενώ μπορεί να τα κάνουμε και τα δύο στον ίδιο χώρο.

Σας δείχνουμε λοιπόν έξι απλές συμβουλές για να διαχειριστείτε αυτή τη νέα κανονικότητα, διατηρώντας την παραγωγικότητα σας υψηλά και ταυτόχρονα το άγχος σας χαμηλά!

1. Ακούστε μουσική

Η μουσική μειώνει την ορμόνη του άγχους, την κορτιζόλη, και σας κάνει να αισθάνεστε πιο ήρεμοι. Το καλό με το να ακούτε μουσική στο σπίτι σας είναι ότι δεν σας εμποδίζει κανένας να ακούσετε ό, τι θέλετε σε όποια ένταση θέλετε.

2. Κάντε ένα πράγμα τη φορά

Το να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα μπορεί να ακούγεται αποτελεσματικό και ένδειξη ικανότητας, αλλά ενδέχεται να μειώνει την παραγωγικότητά σας και να σας οδηγεί σε λάθη. Το να κάνετε ένα πράγμα τη φορά, από την αρχή μέχρι το τέλος, όχι μόνο σας βοηθά εν τέλει να επιτυγχάνετε περισσότερα, αλλά επίσης ενισχύει το αίσθημα της ολοκλήρωσης και κατά συνέπεια σας δίνει ικανοποίηση.

3. Κάντε μία βόλτα έξω

Μερικές φορές είναι δύσκολο να απομονωθείτε για λίγο, όταν εργάζεστε από το σπίτι και πολλοί αισθάνονται ακόμη και τύψεις. Πρέπει όμως να βρείτε τη δύναμη να βγαίνετε και λίγο από το σπίτι, αφήνοντας πίσω το τηλέφωνό σας. Κάνοντας έναν μικρό περίπατο, κοντά στο τετράγωνό σας ή χαλαρώνοντας για λίγο στον κήπο σας, χωρίς να αποσπάστε από σκέψεις της δουλειάς σας, μπορεί να καθαρίσει το μυαλό σας, απλώς γιατί αλλάζετε παραστάσεις. Ο περίπατος μπορεί επίσης να σας χαρίσει ενέργεια, έτσι, όταν θα γυρίσετε πίσω να συνεχίσετε την εργασία σας, θα αισθάνεστε περισσότερο αναζωογονημένοι.

4. Κάντε ένα …καλλιτεχνικό διάλειμμα

Αρπάξτε μερικά χαρτόνια και μερικές μπογιές ή μαρκαδόρους και δοκιμάστε την καλλιτεχνική σας πλευρά. Η μήπως σας αρέσει το γράψιμο; Τότε, γράψτε ένα δικό σας ποίημα ή διαβάστε για τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο που αγαπάτε, δυνατά. Η ενασχόληση με καλλιτεχνικές δραστηριότητες βοηθά το μυαλό σας να ξεφεύγει από το εργασιακό στρες και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά σας να αποσπαστούν για λίγο από τις οθόνες τους. Έτσι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι!

5. Δοκιμάστε αρωματοθεραπεία

Τα αρώματα και οι ευχάριστες μυρωδιές μπορούν να έχουν πολύ θετική επίδραση στη διάθεσή σας. Διαποτίστε τον χώρο σας με αρώματα και λάδια που αποδεδειγμένα μειώνουν το άγχος, όπως λεβάντα και περγαμόντο. Και τα δύο έχει αποδειχθεί ότι ηρεμούν το νευρικό σύστημα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς και δημιουργώντας ένα αίσθημα χαλάρωσης.

6. Να κοιμάστε καλά

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να κάθεστε ξύπνιοι μέχρι αργά, απαντώντας την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία ή βλέποντας τηλεόραση και προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ακόμη και μία νύχτα στέρησης του ύπνου σας μπορεί να αυξήσει το άγχος σας και να ενισχύσει τα αισθήματα θυμού, θλίψης και ψυχικής εξόντωσης. Όταν έχετε ξεκουραστεί σωστά, έχετε τα πνευματικά και ψυχικά αποθέματα να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά στρεσογόνες καταστάσεις. Συμβουλή: Προσπαθήστε να μην δουλεύετε στο κρεβάτι σας, ώστε να βάζετε όρια ανάμεσα στον εργασιακό και τον προσωπικό σας χρόνο.

Το να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον γεμάτο αρμονία γύρω σας μπορεί στην αρχή να σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι,  όταν αφιερώνετε λίγο χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού σας, μπορείτε να καταφέρετε να έχετε λιγότερο άγχος και κατά συνέπεια να αισθάνεστε υπέροχα όπου και αν είστε!