Το best seller των New York Times και η επιτυχημένη σειρά του Νetflix κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 2012 κι έγινε αμέσως best seller, σκαρφαλώνοντας στη λίστα των New York Times. Βασίζεται στην προσωπική ιστορία της συγγραφέως Ντέμπορα Φέλντμαν, η οποία δέχτηκε μεγάλη επίθεση και αναγκάστηκε να  εγκαταλείψει τις ΗΠΑ.

Σαν μέλος της αυστηρής θρησκευτικής σέκτας των χασιδιστών Εβραίων του Σάτμαρ, στο Ουίλιαμσμττεργκ του Μπρούκλιν, η Ντέμπορα Φέλντμαν μεγάλωσε υπακούοντας σε έναν κώδικα επιβεβλημένων εθίμων που υπαγόρευαν τα πάντα στη ζωή της, από το τι μπορούσε να φορέσει και σε ποιον μπορούσε να μιλήσει, μέχρι το τι επιτρεπόταν να φάει και να διαβάσει. Κι όμως, παρά την καταπιεστική ανατροφή της, η Ντέμπορα εξελίχθηκε σε μια ανοιχτόμυαλη νεαρή γυναίκα, ένα πνεύμα ανεξάρτητο, διαβάζοντας κρυφά λογοτεχνία και βρίσκοντας έμπνευση στους δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες της Jane Austen και της Louisa May Alcott, που την βοήθησαν να φανταστεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από την κλειστή της κοινότητα.

Παγιδευμένη στα δεκαεφτά της σε έναν σεξουαλικά και συναισθηματικά δυσλειτουργικό γάμο από προξενιό, με έναν νεαρό άντρα που γνώριζε ελάχιστα, η Ντέμπορα θα βιώσει τη σύγκρουση ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις ευθύνες της απέναντι στην κοινότητά της. Μια σύγκρουση που θα κορυφωθεί όταν στα δεκαεννιά της θα γεννήσει τον γιο της, οπότε και θα συνειδητοποιήσει ότι παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια οφείλει να χαράξει έναν άλλο δρόμο -για τον εαυτό της και για το παιδί της- προς την ελευθερία και την ευτυχία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλά για την προσωπική ελευθερία, το δικαίωμα στον καθένα και στην καθεμιά στην επιλογή της ταυτότητας που επιθυμεί, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Αν και κανείς θα μπορούσε να πιστέψει δύσκολα ότι αυτή η ιστορία είναι μία πραγματική ιστορία που εκτυλίσσεται μόλις μερικές δεκαετίες πριν, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, δεν παύει να είναι μία οδυνηρή πραγματικότητα, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά για κάθε άνθρωπο που καταπιέζεται και δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα.

Ακόμη και αν έχετε παρακολουθήσει τη σειρά στο Νetflix, αξίζει να διαβάσετε και το βιβλίο!