Στη μακρόχρονη καριέρα του, ο Ίρβιν Γιάλομ, ο διάσημος καθηγητής της ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ των Η.Π.Α,  ασχολήθηκε με τη διερεύνηση της ζωής των άλλων. Στην αυτοβιογραφία του, που μόλις κυκλοφόρησε, στρέφει το θεραπευτικό βλέμμα του στον εαυτό του, εξετάζει τις σχέσεις που τον διαμόρφωσαν και σκιαγραφεί το πρωτοποριακό του έργο, για το οποίο έγινε διάσημος.

Σε αυτό το, τελευταίο του, όπως λέει ο ίδιος, βιβλίο, ο Γιάλομ μοιράζεται με τους αναγνώστες το ξεκίνημά του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, εν μέσω των πολιτισμικών ζυμώσεων και ταραχών της δεκαετίας του 1960, τη στροφή του στη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, για να μελετήσει σε μεγαλύτερο βάθος την ανθρώπινη ψυχή και την εξέλιξή του σε συγγραφέα παγκόσμιου βεληνεκούς.  

Μέσα από αυτό το βιβλίο παρακολουθούμε  επίσης, πώς ο Γιάλομ διαμόρφωσε την πρωτοποριακή του προσέγγιση στην ομαδική ψυχοθεραπεία και πώς εξελίχθηκε στον σημαντικότερο σύγχρονο υπαρξιακό ψυχοθεραπευτή, αντλώντας από τη σοφία μεγάλων στοχαστών όλων των εποχών.  

Σε αυτό το βιβλίο, ο Γιάλομ,  πλησιάζοντας προς το τέλος, το φυσικό, συγγραφικό και επιστημονικό του και αισθανόμενος ότι ο κύκλος κλείνει, πορεύεται προς την αρχή και μας ανοίγει  ένα παράθυρο στην προσωπική του ζωή.

Για τους Έλληνες αναγνώστες, το βιβλίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο Γιάλομ αφιερώνει δύο κεφάλαια στην Ελλάδα και περιγράφει με λεπτομέρειες τις επισκέψεις του στη χώρα, όπου ζουν οι περισσότεροι κατά κεφαλήν αναγνώστες του στον κόσμο.