Η ευτυχία είναι απόφαση. Το ακούμε συχνά. Πόσο εύκολο είναι όμως να πάρουμε αυτήν την απόφαση; Το βιβλίο «Η υπόθεση της ευτυχίας» του Jonathan Haidt, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης,  επιχειρεί να δώσει την απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους από εμάς.

«Η υπόθεση της ευτυχίας» είναι ένα βιβλίο για δέκα Μεγάλες Ιδέες. Κάθε του κεφάλαιο είναι μια προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με μια ιδέα που έχουν ανακαλύψει πολλοί πολιτισμοί του κόσμου - να την αμφισβητήσουμε υπό το πρίσμα όσων γνωρίζουμε σήμερα από την επιστημονική έρευνα και να αποσπάσουμε από αυτή τα διδάγματα που εξακολουθούν να ισχύουν στη σύγχρονη ζωή.
Ο βραβευμένος ψυχολόγος Jonathan Haidt μάς δείχνει με ποιον τρόπο η βαθύτερη κατανόηση της πανανθρώπινης σοφίας και των διαχρονικών αρχών της μπορεί να εμπλουτίσει ή ακόμη και να μεταμορφώσει τη ζωή μας. Για τον σκοπό αυτό, εξετάζει στο φως της σύγχρονης επιστήμης την πολύπλευρη διαίρεση του νου μας, τη σημασία που έχει το πώς προσλαμβάνουμε τον κόσμο, τη λειτουργία της ανταπόδοσης στην κοινωνική ζωή, την έμφυτη μεροληψία μας, τις αντινομίες της επιδίωξης της ευτυχίας, τη σημασία της αγάπης, τις ευεργετικές συνέπειες της αντιξοότητας, την αξία της αρετής, τη δύναμη της πνευματικότητας και τη σημασία της συνοχής μεταξύ των επιπέδων της ύπαρξής μας. 

Ακόμη λοιπόν και αν η απόφαση αυτή δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, η κατανόηση του ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης προς την αναζήτησή της.

Καλή ανάγνωση!