Το τελευταίο μυθιστόρημα του «σοφού παιδιού» της ελληνικής λογοτεχνίας, Χρήστου Χωμενίδη είναι ένα αριστούργημα, εμπνευσμένο από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού —µα όχι προσηλωμένο στα αληθινά γεγονότα.

Καλύπτει εβδοµήντα σχεδόν χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας, µέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα και από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς. Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων —ή µυθιστορηµατικών αντανακλάσεών τους— παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Καρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη.

Κυρίως όµως, ο Φοίνικας δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο.

Ο φοίνικας, το εµβληµατικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί —έστω και αθέατος— από την αρχή του μυθιστορήματος. Και αποθεώνεται στο τέλος του.

Ο ίδιος ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι είναι το πιο φιλόδοξο έργο του. Δεν ξέρουμε αν είναι το πιο φιλόδοξο έργο του, σίγουρα όμως είναι από τα πιο καλογραμμένα και περίτεχνα που έχει γράψει. Άριστος πλάστης της ελληνικής γλώσσας, της δίνει μία μοναδική δυναμική και την κάνει να ρέει σαν ποτάμι, μέσα από την ισορροπημένη κατανομή των λογοτεχνικών σχημάτων, που χρησιμοποιεί δεξιοτεχνικά, και την περιγραφή των συναισθημάτων.

Αυτό το καλοκαίρι, μην ξεχάσετε να βάλετε στις βαλίτσες σας καλή ελληνική λογοτεχνία!