Τον τελευταίο καιρό έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του COVID-19, με συνέπεια πολλοί και πολλές από εμάς να έχουν προβληματισμούς για το αν πρέπει να εμβολιαστούμε τελικά  ή όχι. 

Ζητήσαμε από την κα Ελένη Γιαμαρέλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο και Δ/ντρια της Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ να απαντήσει σε αυτούς τους προβληματισμούς και να μας  πει για ποιους 5 σημαντικούς λόγους πρέπει να εμβολιαστούμε.

  1. Γιατί προστατεύω τον εαυτό μου από την πιθανότητα σοβαρής νόσου COVID-19, που σημαίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, νοσηλεία στη ΜΕΘ, με πιθανότητα διασωλήνωσης και πιθανότητα θανάτου που υπερβαίνει το 30%. Ακόμα και αν νοσήσω, παρά τον εμβολιασμό, η λοίμωξη θα είναι ήπια.
  2. Γιατί αποτελεί ασφαλή τρόπο απόκτησης άμυνας με τη δημιουργία εξουδετερωτικών αντισωμάτων συγκριτικά με την ίδια τη νόσηση COVID-19. Παρά τούτα δεν γνωρίζουμε ακόμα την διάρκεια ζωής των αντισωμάτων τόσο με τον εμβολιασμό (έως σήμερα ~8 μήνες) όσο και τη φυσική νόσηση.
  3. Γιατί προστατεύω το περιβάλλον μου και κατ’ επέκταση το κοινωνικό σύνολο ώστε να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης. Ακόμα περισσότερο, προστατεύω τις ευπαθείς ομάδες [άτομα με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, σοβαρές καρδιακές παθήσεις, ανοσοκαταστολή (καρκίνοι υπό ενεργό θεραπεία, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων οιμοποιητικών κυττάρων, ανοσοανεπάρκειες, μη καλώς ελεγχόμενη HIV λοίμωξη, κορτικοστεροειδή ή άλλα ανοσοκαταστελτικά φάρμακα), σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, νοσογόνος παχυσαρκία (BMI >40), υπέρταση], στις οποίες η νόσηση συνεπάγεται υψηλό ποσοστό θνητότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ισραήλ με 9εκ. κατοίκους εμβολίασε σε πολύ σύντομο διάστημα 2εκ., εμβολιάζοντας ~200.000 άτομα ημερησίως! Ήδη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δείχνει μείωση των κρουσμάτων >30%!
  4. Γιατί προστατεύω το Υγειονομικό Σύστημα της χώρας μου από κατάρρευση, μειώνοντας, με τη συμβολή μου,  τον αριθμό των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τις ΜΕΘ, όπως συνέβη σε πολλές χώρες στο πρώτο πανδημικό κύμα,  αλλά και στο δεύτερο στην Ιταλία, στη Βραζιλία, ακόμα και στις ΗΠΑ, ώστε οι νοσηλευόμενοι από COVID-19 να έχουν καλύτερη περίθαλψη.
  5. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί τελικά η πανδημία.
    Όπως με όλους τους εμβολιασμούς, για να αναχαιτιστεί ο φαύλος κύκλος της μετάδοσης του ιού SARS-COV-2 πρέπει να εμβολιστεί τουλάχιστο το 70% του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η αποκαλούμενη «ανοσία αγέλης». Τότε το 70% προστατεύει το 30% των μη εμβολιασθέντων (εξαίρεση αποτελεί η ιλαρά για την οποία απαιτείται εμβολιασμός >95% του πληθυσμού).

Για τους 5 αυτούς σημαντικούς λόγους λέμε ναι στον εμβολιασμό μας και συμβάλλουμε με την υπεύθυνη στάση μας στη ταχύτερη επιστροφή μας στην κανονικότητα και την ελευθερία μας!