Όλη τη χρονιά περιμένουμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Περιμένουμε να απολαύσουμε μία βουτιά στη μαγευτική, ελληνική παραλία που ονειρευόμαστε, που έχουμε συνδέσει με τις πιο τέλειες στιγμές της ζωής μας.Πώς αισθάνεστε όμως, βλέποντας την αγαπημένη σας παραλία γεμάτη απορρίμματα και κυρίως πλαστικά απορρίμματα;

Σύμφωνα με έρευνα της WWF,  φίλτρα τσιγάρων, καπάκια από μπουκάλια, καλαμάκια και αναδευτήρες, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες φαγητών και πλαστικές σακούλες μολύνουν τις ελληνικές ακτές, με μόλις ελάχιστο ποσοστό των πλαστικών να ανακυκλώνονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που έχει τίτλο «Σώζοντας τη Μεσόγειο από την πλαστική παγίδα», η χώρα μας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, ενώ την ίδια στιγμή, η ευαισθητοποίηση των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.  Στο επίκεντρο της μελέτης τοποθετείται ο ιδιαίτερα καταστροφικός συνδυασμός που ασκεί τεράστια πίεση στο Μεσογειακό οικοσύστημα και αποτελείται από τις συνέπειες που έχουν η υπερβολική χρήση πλαστικών στην τοπική βιοποικιλότητα και τους ανθρώπους, η ελλιπής διαχείριση απορριμμάτων, και ο μαζικός τουρισμός.

Το πλαστικό είναι  ο μεγάλος εχθρός των θαλάσσιων φίλων μας!

Τα μεγάλα πλαστικά κομμάτια  προκαλούν ασφυξία και συχνά θάνατο στα ζώα της θάλασσας, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες ή τα θαλάσσια θηλαστικά. Ωστόσο, τα μικροπλαστικά, τα μικρά δηλαδή εκείνα θραύσματα πλαστικού, είναι αυτά που βρίσκονται σε πραγματική αφθονία στη Μεσόγειο. Έχει, μάλιστα, υπολογιστεί πως εντοπίζονται 1,25 εκατομμύρια κομματάκια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκέντρωση σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτήν που καταγράφεται στο λεγόμενο «πλαστικό νησί», στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν αυτά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα αποτελούν απειλή όχι μόνο για έναν μεγάλο αριθμό ειδών, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.

Κάθε μπουκάλι που μαζεύουμε μετράει!

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη απειλή, χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία όλων μας.  Είναι πολλοί βέβαια που θα σκεφθούν «Μα καλά, από εμένα περιμένετε για να σωθεί ο πλανήτης;». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρα «Ναι!». Κάθε μπουκάλι που πετάμε στην ανακύκλωση και δεν αφήνουμε πίσω μας στην παραλία, κάθε σακούλα που μαζεύουμε από την ακτή, ακόμη και αν δεν ανήκει σε εμάς, είναι ένα σημαντικό βήμα. Γιατί αν ο καθένας από εμάς κάνει αυτό το μικρό βήμα, τότε έχουμε ελπίδες το πλαστικό να μειωθεί από τις ακτές και τις θάλασσες.

Όλοι στη MetLife πιστεύουμε ότι ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και χωρίς έναν βιώσιμο πλανήτη δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Αυτό το καλοκαίρι ας κάνουμε την αρχή. Ας μειώσουμε το πλαστικό στις όμορφες, ελληνικές  παραλίες μας!