Η υιοθέτηση «πράσινων» συνηθειών, στον εργασιακό χώρο, έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, απ’ όσα πιστεύετε. Μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά σας, να βελτιώσει την υγεία σας, να μειώσει τα κόστη στην εταιρεία σας ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον.

Εδώ, σας περιγράφουμε τέσσερις, απλούς τρόπους, με τους οποίους εσείς και οι συνάδελφοί σας, μπορείτε να κάνετε την «πράσινη» ζωή στο γραφείο, μία καθημερινή ρουτίνα.

1. Βοηθήστε στην εξοικονόμηση της ενέργειας.

Όταν φεύγετε από το σπίτι σας, είναι απίθανο να αφήσετε φώτα και ηλεκτρικές συσκευές ανοιχτές, αν κανένας δεν είναι εκεί. Κάντε το ίδιο και στη δουλειά σας.

 • Σβήστε τα φώτα, όταν φεύγετε από το γραφείο ή από την αίθουσα συναντήσεων.
 • Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας, στον υπολογιστή σας, ειδικά όταν δεν είστε στο γραφείο σας.
 • Κλείστε και βγάλτε εντελώς από την πρίζα τον υπολογιστή ή το λάπτοπ σας, στο τέλος της ημέρας. Η κατάσταση “Standby”, στις ηλεκτρονικές συσκευές, συνεχίζει να «τρώει» ενέργεια, ακόμη και όταν αυτές δεν είναι σε χρήση. Αν έχετε συνδέσει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιείτε με ένα πολύμπριζο, είναι πολύ εύκολο να κάνετε το σωστό, αφού έχετε να πατήσετε μόνο ένα κουμπί.

2. Ανακυκλώστε, μειώστε και επαναχρησιμοποιήστε.

Να θυμάστε πάντα, κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, αυτές τις τρεις βασικές αρχές. Ορίστε πώς μπορείτε να το κάνετε εύκολα:

 • Φτιάξτε τον πρωινό σας καφέ στο σπίτι και πάρτε τον μαζί σας σε ένα θερμός. Πολλά, αυτόματα μηχανήματα γραφείων χρησιμοποιούν πλαστικά ποτήρια, που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν.
 • Χρησιμοποιήστε μπουκάλια νερού που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον και κρατούν το νερό σας δροσερό, περισσότερο. Επίσης, αν φέρνετε μαζί σας το φαγητό σας, σε ένα ταπεράκι ή μπολ, βοηθάτε να περιοριστεί η χρήση πλαστικών συσκευασιών στο γραφείο.
 • Χρησιμοποιείτε τους κάδους ανακύκλωσης για χαρτιά, πλαστικά, γυάλινα ή μεταλλικά αντικείμενα, σωστά. Κάνοντας τη σωστή διαλογή, εξαρχής, βοηθάτε να μην καταλήξουν τα απορρίμματά σας στην ύπαιθρο.
 • Όταν κάνετε τις προμήθειες του γραφείου, φροντίστε να επιλέξετε μάρκες, φιλικές προς το περιβάλλον και αγοράστε τις σε ποσότητες, ώστε να περιορίσετε τις περιττές, επιπλέον συσκευασίες, καθώς και την περιττή, επιπλέον ενέργεια για τη μεταφορά τους.

3. Το έχετε ακούσει πολλές φορές ξανά: Χρησιμοποιήστε λιγότερο χαρτί.

Υπάρχουν πια τόσες εναλλακτικές λύσεις, που δεν χρειάζεται, σχεδόν ποτέ, να χρησιμοποιείτε χαρτί. Δείτε ξανά τις διαδικασίες σας και φροντίστε να αντικαταστήσετε τις εκτυπώσεις σας, με ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων.

 • Μπορεί να ακούγετε προφανές, αλλά πολλοί δεν το κάνουν ακόμη: αντί να στοιβάζετε χαρτιά στα ντουλάπια και τα συρτάρια του γραφείου σας, μετατρέψτε τα σε ηλεκτρονικά αρχεία ή δουλέψτε σε ηλεκτρονικά αρχεία, εξαρχής. Σας εξοικονομεί χώρο, είναι πιο ασφαλές και είναι πιο εύκολο να τα μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας.
 • Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε χαρτί, χρησιμοποιήστε το  έξυπνα. Τυπώστε και από τις δύο πλευρές, χρησιμοποιώντας το ασπρόμαυρο μελάνι, είναι πιο αποτελεσματικό. Ξαναχρησιμοποιήστε κακές εκτυπώσεις σας, για σημειώσεις.
 • Χρησιμοποιείτε γραφική ύλη, επιστολόχαρτα, φακέλους και άλλα είδη γραφείου, από ανακυκλωμένο χαρτί, από πιστοποιημένους προμηθευτές.

4. Μειώστε τη ρύπανση και την κατανάλωση ενέργειας, που χρειάζεστε για να φτάσετε στο γραφείο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ρύπανσης στα αστικά κέντρα, προέρχεται από τις μετακινήσεις, από και προς τη δουλειά μας. Υπάρχουν όμως τρόποι να την περιορίσετε.

 • Μοιραστείτε τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο με άλλους συναδέλφους ή μέλη της οικογένειάς σας, για να μη χρειαστεί να παίρνουν όλοι το αυτοκίνητό τους. Ακόμη καλύτερα, χρησιμοποιήστε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς που σας βολεύει.  Αυτές οι επιλογές είναι καλύτερες για το περιβάλλον και σας δίνουν, ταυτόχρονα, την ευκαιρία είτε να διαβάσετε είτε να κάνετε καινούριες γνωριμίες είτε ακόμη να μειώσουν το άγχος που προκαλεί η καθημερινή οδήγηση και η κίνηση.
 • Αν αναγκαστικά πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο, σκεφθείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο υβριδικό ή ηλεκτρικό. Είναι πολύ πιο καθαρά και καταναλώνουν πολύ λιγότερο καύσιμο.
 • Αν έχετε τη δυνατότητα να πάτε στη δουλειά σας με ποδήλατο, αρπάξτε αυτήν την ευκαιρία. Θα βελτιώσετε και την υγεία σας και την ψυχική σας διάθεση.
 • Αξιοποιήστε τις εναλλακτικές και ευέλικτες μορφές εργασίας που σας δίνει ο εργοδότης σας και δουλέψτε από το σπίτι ή αλλού. Δεν θα χρειαστεί, με αυτόν τον τρόπο, να μετακινηθείτε και μπορείτε πάντα να συνεργαστείτε με τους συναδέλφους σας, με τη χρήση βιντεοκλήσεων, τηλεσυνδιασκέψεων, μηνυμάτων ή skype.

Μικρές μόνο αλλαγές στην εργασιακή καθημερινότητά σας, μπορούν να επιφέρουν μεγάλο αντίκτυπο. Μοιραστείτε αυτές τις πρακτικές συμβουλές, με τους συναδέλφους σας και βοηθήστε το εργασιακό σας περιβάλλον να γίνει περισσότερο «πράσινο».

Το 2016, η MetLife έγινε ο πρώτος ασφαλιστικός οργανισμός, με έδρα τις Η.Π.Α που κατάφερε να αποκτήσει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η MetLife, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι προσηλωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη ενός βιώσιμου και «υγιούς» πλανήτη, για τις επόμενες γενιές. Μέσα από προγράμματα μείωσης του άνθρακα, πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, στρατηγικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων, δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών, αλλά και μέσα από πολλές άλλες δράσεις, επιτύχαμε σημαντική μείωση στις περιβαλλοντικές συνέπειες από τη επιχειρησιακή της λειτουργία.