Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Πρόσταγμα των καιρών είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε πέρα από την σιγουριά της σωστής ασφαλιστικής κάλυψης, ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία και στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της εταιρικής μας ευθύνης είναι να λειτουργούμε και να αναπτυσσόμαστε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο και να προστατεύουμε την οικονομική μας ισχύ, ώστε να είμαστε πάντα σε θέση να υλοποιούμε στο ακέραιο τις υποσχέσεις μας απέναντι στους ασφαλισμένους μας και στους ανθρώπους μας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις μας περιλαμβάνουν χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, ενδυνάμωση και υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και προστασία του περιβάλλοντος με προγράμματα αναδάσωσης, ανακύκλωσης και δημιουργίας προϋποθέσεων και ευκαιριών για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.

Αρωγός πολλών δράσεων της MetLife στην Ελλάδα είναι το MetLife Foundation, το οποίο δημιουργήθηκε από το 1976 με σκοπό να συνεχίσει τη μακρά παράδοση της MetLife στην εταιρική συνεισφορά και συμμετοχή των κοινοτήτων. Σήμερα το Ίδρυμα έχει αφοσιωθεί στην προώθηση της οικονομικής ένταξης, διαθέτοντας 200 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε έτη με σκοπό να βοηθήσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς μέλλοντος τόσο για άτομα όσο και για κοινότητες ανά τον κόσμο.

Τη σχολική χρονιά 2016-2017, τo ΕΠΜ έχει σχεδιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θεματική «Παίζω, ανακαλύπτω και αισθάνομαι …στα μουσεία» για Άτομα με Αναπηρία και με γενικούς στόχους τα ΑμεΑ:

  • Να εξοικειωθούν με μουσεία και χώρους πολιτισμού και να έρθουν σε επαφή με συλλογές
  • Να ενεργοποιήσουν τη βιωματική μάθηση με εργαλείο τις αισθήσεις, το παιχνίδι και τα πραγματικά αντικείμενα
  • Να έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν τον κόσμο στον οποίο ζουν
  • Να ασκήσουν και να εξελίξουν τις δεξιότητές τους

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιείται στο Παιδικό Μουσείο και σε άλλα μουσεία της Αθήνας.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό και ιδρύθηκε το 1987.

Ο σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά από την προσχολική τους ηλικία να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζουν. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΠΜ για Άτομα με Αναπηρία

Προσδοκώντας σε μιαν αλλαγή της κοινωνίας από τη βάση, δηλαδή τα παιδιά, και με σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός ξεχωριστά, το ΕΠΜ σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που αξιοποιούν τις δεξιότητες του κάθε ατόμου και παράλληλα προάγουν τη συνεργασία. Παράλληλα, χτίζει σχέσεις με την κοινωνία, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης κάθε είδους διαφορετικότητας, που αποτελεί παράγοντα κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής ενσωμάτωσης και παραγωγό κοινωνικού κεφαλαίου.

Το ΕΠΜ σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ΑμεΑ από το 1988 με στόχο να τους δώσει τη δυνατότητα να

  • λειτουργήσουν με εξωστρέφεια, τόσο για τη δική τους εκπαίδευση κι εξέλιξη, όσο και για την ενεργοποίηση κι ευαισθητοποίηση όλων
  • να μάθουν και να εκφραστούν με διαφορετικούς τρόπους κι έτσι να ανακαλύψουν νέες πτυχές του δυναμικού τους
  • καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την αυτενέργεια και την αυτοπραγμάτωσή τους
  • συνυπάρξουν με διαφορετικές ομάδες κοινού με στόχο την ευαισθητοποίηση, την αποδοχή, την ένταξη, την ενσυναίσθηση και την ανταλλαγή διαφορετικών εμπειριών

 

Η MetLife, συνεχίζοντας την υποστήριξη προς τους νέους, υποδέχτηκε πρόσφατα στα κεντρικά της γραφεία μια ομάδα 50 φοιτητών στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού  «Business Days»  που διοργανώνει το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας με την υποστήριξη του κ. Ι. Λαδόπουλου, καθηγητή της ΑΣΟΕΕ.

Ο θεσμός των «Business Days», τον οποίο η MetLife συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα για δεύτερη συνεχή χρονιά, χαρακτηρίζεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών και αποφοίτων διαφόρων πανεπιστημιακών σχολών σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνοδεύονται από παρουσιάσεις-σεμινάρια ανώτατων στελεχών των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην MetLife, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την λειτουργία μιας ασφαλιστικής Εταιρείας, καθώς και για τις δραστηριότητες και τα τμήματα της MetLife μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων έμπειρων ανώτατων στελεχών. Οι ομιλητές μοιράστηκαν με τους φοιτητές προσωπικές τους εμπειρίες, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ειδικές συμβουλευτικές συναντήσεις για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για την σημερινή αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του κ. Δ. Μαζαράκη, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της MetLife, ο οποίος μοιράστηκε με τους φοιτητές την εμπειρία του και τους έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Ο κ. Μαζαράκης αρχικά μίλησε για την πορεία του στον ασφαλιστικό χώρο, αλλά και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η ασφαλιστική αγορά. Αφού έκανε μια σύντομη παρουσίαση των λειτουργιών της MetLife από πλευράς Διοίκησης, στη συνέχεια, απάντησε σε πολλά ερωτήματα των φοιτητών σχετικά με την επαγγελματική τους πορεία, αλλά και τις πραγματικές τάσεις της αγοράς.

Για την MetLife, ο θεσμός των “Business Days” αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τον επιχειρηματικό χώρο μέσα από μια διαδικασία που είναι επωφελής για όλες τις πλευρές. Ανοίγοντας τις πόρτες σε ταλαντούχους φοιτητές και αποφοίτους, δίνεται η δυνατότητα στη νέα γενιά να ενημερωθεί για την πραγματική αγορά, να διευρύνει τα γνωστικά της πεδία περνώντας από την θεωρία στην πράξη.

Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων, που εκφράστηκε μέσα από πληθώρα ερωτήσεων και αποριών, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης παρόμοιων πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια στη νέα γενιά στην Ελλάδα.

 

Φωτογραφία απο τη βραβευση της νικήτριας ομαδας «Bloode»
Απο αριστερά: 1) Δημήτρης Μαζαράκης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΜetLife 2) Χρήστος Τσάγκος, Πρόεδρος ΣΕΝ/JA Greece 3) Κ. Βιολιτζή, φοιτήτρια ΟΠΑ 4) Χ. Μπουζδούκη, φοιτήτρια ΟΠΑ 5) Ν. Κρίτσαλη, φοιτήτρια ΟΠΑ 6) Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν

Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, με την υποστήριξη της MetLife, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των βραβείων του προγράμματος “Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα” / JA START UP που υλοποίησε το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΑCEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι 15 ομάδες φοιτητών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, παρουσίασαν τις ιδέες τους ανοίγοντας νέους δρόμους στην ψηφιακή καινοτομία και επιχειρηματικότητα, σε τομείς όπως η κοινωνική προσφορά και η φιλανθρωπία, η οργάνωση της διασκέδασης, η εκπαίδευση ή η απασχόληση.

Τις ιδέες των φοιτητών αξιολόγησε κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Δ. Μαζαράκης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MetLife, ο κ. Χ. Τσάγκος, Πρόεδρος του ΣΕΝ καθώς και ο κ. Γ. Δουκίδης, καθηγητής του ΟΠΑ και πρωτοπόρος σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Ακολούθησε τελετή βραβεύσεων, όπου οι τρεις πρώτες ομάδες έλαβαν χρηματικό βραβείο, ενώ όλες παρέλαβαν επαίνους για την εξαιρετική προσπάθειά τους. Η MetLife, στηρίζοντας ενεργά την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, επέλεξε κάποιες από τις ομάδες των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένης και τις πρώτης, για περεταίρω υποστήριξη ώστε να αξιοποιηθούν οι πρωτότυπες ιδέες τους.

Στην ομιλία του ο κ. Δ. Μαζαράκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MetLife, τόνισε μεταξύ άλλων “Εντυπωσιάστηκα από τις παρουσιάσεις.  Μας δίνετε την ευκαιρία να δούμε ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα η οποία δημιουργεί, η οποία βλέπει μπροστά και μας κάνει να αισιοδοξούμε. Η καινοτομία, η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα είναι αυτά που θ' αλλάξουν  το τοπίο στη χώρα μας." 

Η MetLife στηρίζει το έργο του ΣΕΝ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί σε παγκόσμιο επίπεδο, MetLife Life Changer. Το MetLife Life Changer είναι μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της αντίληψης επάνω σε οικονομικά θέματα και απευθύνεται σε παιδιά και νέους  που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτού του είδους τη γνώση. Το πρόγραμμα έρχεται να βελτιώσει τον τρόπο ζωής τους μέσα από την μακροπρόθεσμη συμμετοχή τους σε αυτό.

Η υλοποίησή του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με το MetLife Foundation, τον φορέα των ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της MetLife παγκοσμίως και φυσικά με τη συμμετοχή των εθελοντών της Εταιρείας, οι οποίοι αποτελούν και τον πιο καθοριστικό παράγοντα της επιτυχίας του!